zondag 31 januari 2016

Chinees scooterlicht

Ik had een beetje een probleem met mijn scooter. Dat gebeurt wel vaker, maar dit keer was het iets waar ik zelf iets aan kan veranderen. Het probleem bij zo'n retro scooter is dat ook de verlichting erg retro is. Dat wil zeggen dat er dus weinig sprake is van licht. Wel voldoende om gezien te worden, maar zeker niet voldoende om zelf genoeg te zien als het echt donker is.

Dat is bij deze opgelost met deze extra Chinese LED verstraler. Je kan dat redelijk letterlijk nemen, want hoewel het ding er belachelijk klein uit ziet (rechts onder naast het grote licht), als je vanop een verre afstand in de lamp kijkt, word je behoorlijk verblind. Het is dan ook niet de bedoeling om dit in te schakelen in het normale verkeer.
Maar soms reed ik op donkere wegen met weinig straatverlichting, en dan is het gewoon gevaarlijk om de topsnelheid van 85 te halen als je maar een dikke tiental meter voor je uit kan kijken, zoals met het oude licht.

Maar dat het echt zijn effect niet mist, zie je in deze animatie:

Voor alle duidelijkheid: de achterste muur is verlicht door de kelderverlichting in de eerste twee foto's. Het echte geproduceerde licht zie je enkel als de kleine lichtvlek vlak voor de scooter.

En het verblindt dus behoorlijk:

Groot lichtChinees licht

Het aansluiten was meer dan een zaterdagnamiddagprojectje! Ik had ervoor kunnen kiezen om het nieuwe licht mee aan te sluiten aan het bestaande groot licht, maar dat is niet haalbaar. Ik gebruik nu vaak het groot licht in het gewone verkeer omdat het toch niet verblindt en dat zou niet meer kunnen als de Chinees plots mee oplicht als ik de standaard schakelaar activeer.



Vandaar dat ik dus op zoek ging naar een bijhorend Chinees knopje en dit is 'm geworden. Ik verwacht geen wonderen en het zal niet het stevigste zijn dat je kan vinden. Dat komt dan goed uit, zo past het bij de rest van de scooter :D







Het enige nadeel van mijn keuze voor dat extra knopje is dat ik geen voor de handliggende aansluiting kon vinden zonder de echte bedrading van de scooter te massacreren. Daarom moest de scooter dus helemaal gestript worden om een extra kabel te leggen van onder het zadel, waar de batterij zit.

Gelukkig had ik iets in die aard al eens gedaan om de 5V USB aansluiting aan het stuur aan te sluiten. Ik kon dus ergens onderaan in de helft van die kabel al een aftakking maken.









Het wordt nu wel wat druk aan het stuur,
maar dat nemen we er maar bij ;)





Wanneer is een Dexcom sensor 'op' ?

Het is voor mij lang een groot vraagteken geweest. Ik gebruik nu bijna vijf jaar glucosesensoren, waarvan de laatste drie jaar die van Dexcom. Ik stapte over van de Medtronic Enlite sensoren omdat die duurder waren. Niet dat de prijs per stuk hoger was, maar ik kon de sensor nooit 'verlengen' zoals Dexcommers dat doen. In principe lukte dat wel, maar ik kon nooit meer dan één of twee dagen winnen.

Ondertussen haal ik vaak meer dan een maand uit één Dexcom sensor. Dat ging niet vanzelf, want de eerste periode was ik soms teleurgesteld als ie het geen twee weken volhield. Ik had namelijk een berekening gemaakt hoe lang een Dexcom moest mee gaan om goedkoper uit te komen, en dat was iets minder dan twee weken per sensor.

Alleen is er dan een probleem. Wanneer weet je of een sensor echt 'dood' is. Ik had snel gemerkt dat dat niet zo heel duidelijk is, want soms doen sensoren nu eenmaal vreemd.

Een tijd lang beschouwde ik dit fenomeen als het einde van de sensor. er komen drie vraagtekens en er zijn onverklaarbare dalingen, waarvan ik meteen weet dat mijn lichaam zoiets nooit doet. Toen ik deze foto nam, had de sensor 39 dagen op de teller. Hij kon dus zeker op zijn einde zitten.

Maar was dat ook zo? Ik hoorde ooit dat op het einde van een sensor alle waarden wat dichter bij elkaar gaan liggen. Stijgingen en dalingen zijn minder uitgesproken, alles vlakt uit na een tijd. Dat is dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat je hier ziet. Er zijn net flinke stijgingen en dalingen, hoewel ze allemaal compleet fout zijn. Maar hoe zou ie dat kunnen doen als de sensor 'op' is? Er zit een actieve stof op de punt van de sensor die opgebruikt wordt, geeft deze grafiek nu niet aan dat die stof nog zijn werk doet?

Ik besliste dus om te wachten. Ik weet inmiddels dat deze grafiek vaak aangeeft dat er iets echt fout zit met de sensor zelf. Ik zie het soms als ik een keer in bad ben geweest, en wat lang bleef zitten. Ik denk dan dat de klever misschien loskomt of dat er op de een of andere manier toch water tot aan de punt is geraakt. Maar in dit geval wist ik wel dat er iets anders kon zijn.

Normaal plaats ik een sensor met extra Skin Tac lijm op de klever. Die gaat een week of 2-3 mee, en dan moet ik hem overplakken met Opsite klevers (of Tegaderm, van die doorschijnende 'tweede huid'). Dat had ik hier nog niet gedaan na 39 dagen, gewoon omdat de sensor altijd stabiel was gebleven en de klever nog redelijk vast hing. Ik heb dan ook alsnog een Opsite klever aangebracht en een tijd afgewacht.

En ja hoor, alles is goedgekomen. Dit is een grafiek van een week later:



Uiteindelijk heeft ie het 49 dagen uitgehouden, dus tien dagen langer dan het fenomeen op de eerste foto. Ik kreeg dan vreemde waarden die vlak bleven. Dat is in dit geval mijn signaal geweest om de sensor te vervangen.

Je moet natuurlijk zelf beslissen of je dit wil doen, want 39 dagen was natuurlijk al ruim voldoende voor één sensor. Maar het probleem is dat ik soms na een week of twee hetzelfde zie als ik onvoorzichtig ben met de insteekplaats. Ik vond het dus nu ook de moeite om de gok te wagen. Je bent uiteindelijk maar één dag kwijt om er nog tien te winnen.

En het werpt vruchten af. Van de twee laatste dozen heb ik één sensor te gaan sinds 1 juli. Dat komt neer op een verbruik van 7 sensoren op 7 maanden. In plaats van één week (zoals de leverancier belooft) gaan ze dus bij mij gemiddeld één maand mee. Da's niet slecht !


dinsdag 12 januari 2016

Vlooybergtoren

Hier is een dronevluchtje van dit weekend bij de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Het is een mooi stukje architectuur dat als uitkijkpunt op het hoogste punt van de omgeving werd ingeplant.

Er was een sterke wind op die heuvel, het weerstation in de buurt gaf op het moment van de opnames 24 km/u aan, en de limiet is 4 bft voor de drone (max 28 km/u) en dat merk je aan de trillingen in het beeld. Hij is er ook over gegaan, want op een bepaald moment vloog de drone weg en kon ik hem niet terug halen. Ik heb dan snel hogere luchtlagen gezocht, dat lukte nog goed, en dan veilig kunnen landen.

Maar al bij al is het beeld nog prima als je weet dat ik hier op de limiet zat van wat de kleine Bebop kan.