zaterdag 17 december 2011

Fitplus

Dat is de naam van een computerprogramma. Het is een totaaloplossing voor fitnessclubs. Het beheert de leden, abonnementen, beurtenkaarten, saunabeurten... Je kan er de planning van de groepslessen mee doen. Een groepsles kan vanalles zijn, bijvoorbeeld spinning, zumba of BBB. Wat is dat weer? Iets met buik en billen denkt ik.

De software regelt ook de toegangscontrole tot de club. Er is een sturing voor een draaikruis dat de leden toegang geeft via een magneetkaart. Een draaikruis, dat zijn zo'n drie ijzeren staven die ronddraaien als je er doorloopt. Er is ook een link voorzien die via banksoftware elke maand een bedrag int van de leden via domiciliëring. Via een online module kan je op de website van de club saunabeurten reserveren.

Ik heb de software geschreven. Ik ben ook de eigenaar van de sourcecode. Dat wil dus zeggen dat ik op stap zou kunnen gaan en alle fitnessclubs zou kunnen bezoeken om mijn programma te tonen. Ik zou de mensen dan overtuigen hoe goed mijn product is, en ze zouden het aankopen. Dat klinkt heel interessant, niet?

En toch doe ik het niet. Want ik kan dat helemaal niet. Je hebt er een talent voor nodig dat ik niet bezit. Ik kan niks verkopen. Hoewel het een geweldig programma is, ik kan niemand overtuigen om het aan te schaffen.

En hoe weet ik dat? Omdat ik het geprobeerd heb. En het is faliekant mislukt. Toen ik net begon als zelfstandige heb ik de software verder afgewerkt. Op dat moment draaide de software in een tiental fitnessclubs. Er waren wel wat problemen mee, maar al bij al waren de mensen toch best tevreden denk ik. Ik heb het programma geschreven toen ik nog voor mijn oude werkgever werkte. Hij had ook die klanten gemaakt natuurlijk, ik had daar niks mee te maken. Toen ik zelfstandige werd, heb ik het programma mee overgenomen. Hij had op dat moment andere prioriteiten en wou er geen moeite meer in stoppen.

Dus ik met goeie moed begonnen. Een website gemaakt, brochures laten drukken en een mailing gedaan naar alle fitnessclubs. Een aantal clubs toonden interesse en ik heb hen bezocht om het programma te demonstreren. En toen liep het fout. De software was er wel, de potentiële klanten zagen ook wel dat het goed was. Maar toch ben ik er nooit in gelukt om één klant zelf te overtuigen. Dat talent bezit ik niet.

Het is intussen bijna 10 jaar geleden en de software is natuurlijk hopeloos verouderd. De 10 bestaande clubs hebben inmiddels andere programma's aangeschaft.

Ik heb het wel altijd jammer gevonden. Ik had graag zelf iets volledig zelf gemaakt en aan de man gebracht. Maar dat lukt dus niet. Sindsdien weet ik dus dat er in mij geen verkoper schuilgaat.

4 opmerkingen:

 1. jammer dat het intussen al verouderd is hé...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie hier mogelijkheden. Ik weet iemand die momenteel niet aan het werk is, maar die zeker over verkoopskwaliteiten beschikt. Alleen weet ik wel niet of software nu zo haar interesse wegdraagt. LOL.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hmmm.. nu weet ik toch echt niet wie je bedoelt, Upje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ze zal misschien tijd te weinig hebben tussen al haar andere bezigheden door. :D

  BeantwoordenVerwijderen