donderdag 30 augustus 2012

Cliché

Er gebeurt helemaal niets abnormaals. Je hebt een uitdagende job en het werk is fijn om te doen. Er komt misschien wel wat stress bij kijken zoals bij iedereen. Voor de rest is het leven best aangenaam. Af en toe zullen er wel wat zorgen zijn, maar wie heeft die niet?

Toch gebeurt er af en toe iets erg eigenaardig. Enkele weken op voorhand voelt je het komen. Het is geen abnormaal sterke drang, maar je denkt plots aan iets. Hoewel je al heel wat jaren geleden beslist hebt om geen alcohol meer te drinken, zie je plots bij de mensen om je heen dat zij dat nog wel doen. Met de jaren vervaagde het idee, en je merkte niet meer dat je iets achterwege liet. Het voelde ook niet aan alsof je iets miste.

En dan ineens is het daar. Na enkele weken wennen aan het idee heb je plots een fles wijn in huis. Je hebt beslist om er één glas van te drinken. Misschien eentje bij het eten. Of misschien twee. Je weet dat het niet niet kan, maar toch doe je het. Je weet dat je er niet exact één of twee kan drinken, maar je gezond verstand kan het niet aanvaarden. Dat deel van je brein zegt dat het onzin is, en dat je zoals elk ander mens dat wel moet kunnen.

Dan doe je het en het lukt. Je bent heel blij en je voelt je weer normaal. De dag erna doe je het weer. Maar nu drink je een halve fles wijn. Als je eerlijk bent, is de fles eigenlijk bijna leeg. De dag daarna is dat ook echt. Je drinkt een hele fles en eigenlijk zelfs meer. Vanaf dan zijn de remmen weg. Je koopt grote hoeveelheden en telt niks meer. Je drinkt alles wat je kan en je wordt elke keer opnieuw doodziek.

Na een week heb je er genoeg van. Je hebt nog een week nodig om je lichaam te laten ontgiften. Er komen ook ontwenningsverschijnselen aan te pas. Je eet enkel yoghurt en beschuit om op je positieven te komen.

Er bestaat een torenhoog cliché over hoe iemand met een drankprobleem er moet uitzien. Of hoe ie ertoe komt om naar de fles te grijpen. Er moeten problemen zijn, veel zorgen of je moet een miserabel leven hebben om zo naar de fles te grijpen. Dat is niet juist. Deze persoon voldoet helemaal niet aan het cliché. Er is geen aanleiding, er is geen massa zorgen die de aanzet vormen tot de uitschuiver.

Ik ken zo veel personen. Ik ben er ook één. En de meeste mensen aan onze tafel voldoen ook niet aan het cliché.

Nu ik er over nadenk... Niemand aan onze tafel voldoet aan dat cliché.

3 opmerkingen:

 1. Elke dag is een nieuwe dag. Een nieuwe kans. Je kan het, Jan. Je hebt die fles niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan, ik weet dat het moeilijk is en ik vind het fantastisch dat je het toch kan volhouden.
  Mijn broer heeft verschillende keren opgenomen geweest, ik heb hem zelf binnengedaan in Stuivenberg...
  Hij is nu al een paar jaar droog, maar met moeilijke tijden heeft hij ons nog wel nodig.
  Dus ja het is moeilijk, maar ik ben trots op je dat je elke dag de drang kan weerstaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen