zaterdag 22 december 2012

De prinses

De prinses is beeldschoon. Ik heb daar geen verstand van, maar ik zie hoe anderen reageren. De prins is ook beeldschoon. Dat zie ik zo, daar heb ik geen second opinion voor nodig.

Toch vindt ie zelf van niet. Ik hoorde het hem zelf zeggen. Hij kon maar niet begrijpen hoe zo'n mooie prinses het ja-woord gaf aan iemand zoals hij. Die zin maakte me toen erg bezorgd. Blijkbaar heeft hij een ander idee over hoe een prins er moet uitzien.

Het sprookje loopt niet goed af. Ik weet niet of dat de reden is, maar ik weet dat ze zeker meespeelt. Lang en gelukkig leven hoor je op gelijke voet te doen. Ik ben waardeloos zonder jou hoor je soms als sterkste uitdrukking van de liefde. Maar de regel klopt niet, hoe goed het ook bedoeld is.

Om iemand graag te zien, moet je weten hoe dat voelt. Als de vlinders weg zijn of wat minder fladderen, komt de echte test. Er is een referentie nodig. Iets om mee te vergelijken. Die referentie is jezelf graag zien. Het is jezelf waardevol vinden, zelfs al ben je alleen.

Het gevoel moet je herkennen om te zeggen wat het is. Als het enkel ik ben waardeloos zonder jou is, dan leef je misschien wel lang maar niet gelukkig. Het is als een thermometer zonder cijfers. De cijfers zeggen hoe warm het is, niet het buisje alleen. Je moet het gevoel kunnen ijken.

Het is niet mijn wijsheid, ik heb ze ook maar gehoord. Iemand met diploma's moest het me leren. Mijn thermometer was vroeger ook stuk.

Gelukkig staan er nu weer cijfers op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten