vrijdag 28 december 2012

De kronkel

Dit gaat in feite niet over gadgets. Het gaat over mij.

Dit kwam ik tegen op een discussieforum over elektronica. En dit is niet interessant. Ik ben er namelijk niet goed in, want het is analoge elektronica. Misschien denk je dat het mijn ding is, want ik ben toch bezig met zo'n elektronische spullen. Maar je kan er niet verder naast zitten. Ik zag het schema en had meteen een mega flashback. In het derde jaar industrieel ingenieur moesten we dit soort dingen kunnen uitleggen zonder dat je weet wat het doet. Nu is het ook zo, want er staat geen uitleg bij. Ik klikte alleen op de link omdat er constante LED voeding stond.

Voor de duidelijkheid: ik kon dat dus niet. Ik kon met de beste wil van de wereld niet verklaren hoe zoiets werkt. Nu keek ik ernaar en binnen 5 minuten had ik het door. De truuk bestaat erin dat beide transistors een beetje gaan geleiden en mekaar in evenwicht houden. Maar die uitleg ga ik je besparen want het is saai.

Maar de toepassing is megacool. Ik heb er namelijk enkele in huis, en ik vroeg me telkens af hoe dat toch kan. Weet je nog hoe vroeger een zaklamp minder licht ging geven tot de batterij plat was? Wel, nu is dat niet meer. Toch niet als je iets meer dan 10€ geeft voor een goede zaklamp. Dan zit iets zoals dit ingebouwd. De zaklamp blijft op volle kracht werken tot de batterij helemaal plat is. Dan krijg je nog even wat noodverlichting om tot aan de auto te geraken, en dan stopt ze helemaal.

In dit verhaaltje zit een patroon. Het gaat niet over elektronica, het gaat over mij. De schakeling boeit me niet en als ik ze op een schoolbord zag, liep ik liefst heel ver weg. Analoge elektronica was de opstap naar digitale elektronica. Het was de harde noot om te kraken in het derde jaar, om in het vierde jaar de echte leuke dingen te mogen doen. Helaas zit die kronkel in de weg. Die kronkel die me beveelt dat iets wat me niet boeit geweigerd wordt. Ik kan het niet verwerken. Toch was de schakeling simpel en ik heb ze door omdat de toepassing van de schakeling me boeit. Niet de weerstanden en de transistors, maar het feit dat de zaklamp full power blijft branden.

Helaas zorgde de kronkel ervoor dat ik nooit het vierde jaar bereikte. Vier pogingen deed ik voor dit examen. Toen de tweede zittijd in het bisjaar weer niet lukte, moest ik het opgeven. Ik weet dat ik het kon, maar het boeide me niet. Ik heb daarom ook te veel gefeest. Dat boeide me meer. En de leuke dingen heb ik niet gezien want die kwamen pas in het laatste jaar.

Dat is jammer maar ik heb geen spijt. Ik leerde eruit dat ik die kronkel heb. Ik heb ook geen spijt dat ik geen ingenieur ben geworden, want informaticus was nooit echt tweede keus. Dat zit echt wel in de genen.

Toch ben ik blij dat ik dit ding snapte. Het geeft een gevoel van voldoening. En ik kan dit ding ook in 't echt gebruiken want ik kocht power LEDs die ik niet kan aansluiten. Ik kan de componenten kopen voor 1,5€ in de Rato en dan de schakeling in mekaar solderen. Dat ga ik niet doen. Ik koop ze kant en klaar op de Chinese website voor dezelfde prijs ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten