maandag 1 juli 2013

The weakest link

Er zijn vele manieren om iemand te verwelkomen in de groep. Wat me dit keer opviel was de persoon die deze nieuweling aansprak tijdens zijn spreektijd dat met erg veel overtuiging deed. Als je dan bedenkt dat ie zelf nog niet zo heel lang in onze club zit, kan je niet anders dan heel geboeid luisteren. De microbe heeft ie zeker te pakken.

"Weet je wat het is", zei ie. De AA is de wereld op zijn kop. Alles wat je gewend bent, alle regels die bestaan buiten deze kamer, alle sociale druk die op je schouders ligt... hier is het omgekeerd. Hij vergeleek het met een televisieprogramma.

Ooit was er een flauw afkooksel met Goedele Liekens als gastvrouw als ik me niet vergis. Maar niks is beter dan het Britse The Weakest Link. Het concept van de quiz is me niet meer helemaal duidelijk, maar de dame die de vragen stelt is legendarisch streng. Tijdens de vragenronde blijkt al gauw wie de zwakste schakel in de ketting is, ze moeten er zelfs over stemmen. Als de beslissing duidelijk is volgen elke keer haar legendarische woorden: "You're the weakest link, goodbye".

Het is een spiegelbeeld van wat we gewoon zijn in het echte leven. Wees de beste ouder die je kan zijn. Probeer de beste werknemer te zijn en zorg ervoor dat je zo sterk bent als een rots. Mensen moeten op je kunnen rekenen. Op een rots kan je bouwen. Je best doen is niet goed genoeg want falen is geen optie. Als je faalt, word je op een zijspoor gezet. You're the weakest link, goodbye !

En dan kom je binnen in die kamer. Je zwakste momenten mag je hier vertellen. Neem een stoel en ga zitten. Een kopje koffie of misschien iets fris? Vrijwilligers zorgen zelfs steevast voor gebak. Je bent welkom en je voelt het vanaf de eerste minuut.

Je mag falen en velen doen het ook. Kom het dan vertellen en beloof jezelf voor één dag dat je opnieuw gaat proberen. Dat is de enige regel die telt. Geef toe dat de lat hier anders ligt. Probeer één dag om niet te drinken en je bent een winnaar. Lukt het niet, dan ben je niet the weakest link. De tafel zat ooit vol met weakest links dus wat kan ons het schelen. Er is maar één vereiste: probeer!

Een voorbeeld passeert van iemand die bijna 10 jaar moeite moest doen en uiteindelijk toch helemaal kon stoppen. Maar ook als het niet lukt, worden geen potten gebroken. Je moet de kamer nooit verlaten langs the walk of shame.

Dat is heel veel wijsheid van een nieuweling aan een nieuweling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten