vrijdag 15 november 2013

Failed Back Surgery Syndrome

Als het fout loopt, is dit de naam die bestaat voor de toestand waar ik in terecht kom. Voor de duidelijkheid, dat is dus nog niet zo, maar als het niet beter gaat met de rug, dan heet dat dus zo.

De huisdokter gaf het beestje die naam toen ik opnieuw langsging voor een nieuwe voorraad Targinact. De pilletjes van 20mg gaan er nu vlotjes in, en tegen dit tempo moet ik elke maand langsgaan bij de huisarts om een nieuwe dosis te vragen. De term kwam ter sprake nadat eerst het wederkerend gesprek weer was geëindigd op: 'de pijn is onder controle, maar niet beter en niet slechter'. Dat is ook de reden waarom ik nu meteen twee maanden voorraad kreeg: het gesprek is voorspelbaar en de maandelijkse visites die enkel papierwerk genereren zijn niet zinnig.

Op dit moment is er dus bijna drie maanden een status quo: dat wil zeggen korte hevige pijnscheuten die elke zoveel dagen langskomen en dan alle rugspieren opspannen waardoor ik weer enkele dagen een geblokkeerde rug heb. Ondertussen heeft dat dus nauwelijks nog iets met een hernia te maken.

Dat is één van de redenen waarom de term uit de titel in zijn hoofd kwam. Soms zijn er mensen die hervallen in een hernia, mensen die hun voeten vegen aan de revalidatie of mensen die vanaf week één opnieuw zware lasten gaan tillen of meteen topsport willen hervatten. Al die stoute dingen doe ik niet en dan heet het dus FBSS. Niemand deed iets fout, de operatie is geslaagd, de hernia is weg, de revalidatie liep perfect, en toch...

Toch komt er geen enkele verandering in de situatie. Google vertrouw ik niet altijd, maar in dit geval zegt ie dat ongeveer 20% van de gevallen in dit scenario eindigt. In de praktijk wil het zeggen dat je moet aanvaarden dat het niet meer goedkomt. Je moet een nieuw plan opstellen en nadenken over hoe je nu verder moet. In mijn geval zou het willen zeggen een vorm van pijnstilling waarvan de nevenwerking aanvaardbaar is. Nu is dat niet zo want met de wagen rijden of software schrijven lukt niet 'onder invloed' van Targinact.

Maar daar zijn we dus nog niet hoor, er komt nog een specialist met wellicht een andere mening. Of misschien later toch nog een ingreep als men dan gelooft dat het beterschap zou brengen.

Ik bereid me wel best voor op het feit dat de kans reëel is dat het nooit meer helemaal goedkomt. Dat was de korte inhoud van de boodschap.

En die komt niet zo goed aan. Maar ook daar zullen wel weer mee kunnen leven, het zal alleen anders zijn.

Maar anders is niet per definitie slechter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten