vrijdag 21 februari 2014

Aanraakscherm in de solden

Nieuw speelgoed!

Nee, niks dat ik nodig had hoor. Gewoon weer nieuwsgierig, je kent dat wel (of niet). Maar vijf aanraakschermpjes voor enkele dollars, dat moest ik gewoon bestellen.

Dit is het type aanraakschermen dat je terugvindt in je wandelGPS of je TomTommetje. Let wel, dit is enkel de film die aanraakt, het is geen echt scherm. Je kleeft hem dus op een bestaand schermpje, de vorm of de technologie maakt niks uit. Het aanraken van het scherm en het oplichten van puntjes staat dus helemaal los van elkaar. Alweer iets dat nieuw voor me was.

Het leuke is dus dat je dit ook gewoon als aanraakbordje kan gebruiken zonder dat er een scherm achter zit. Je kan er op schrijven of je kan er gekleurde tekstvlakken op aanbrengen die dan als toetsen kunnen dienen. Je zou bijvoorbeeld een mp3speler kunnen besturen door knoppen play, pauze en skip in te kleuren. Je zou zelfs een langere 'swipe' balk kunnen kleuren om het volume te regelen à la iPhone. Maar dan voor twee dollar ;-)


Dit was vroeger de reden waarom ik dat soort spullen links liet liggen. Zo'n kleine miniconnector die duidelijk bedoeld is om in een klein apparaatje te plaatsen dat wellicht zo ingewikkeld is dat ik zoiets nooit zelf aan de praat zou krijgen.






Maar tijden veranderen en als de koperen baantjes één millimeter of zelfs iets minder uit elkaar liggen, dan schrikt dat me niet meer af. Wellicht bestaat er wel een mooie connector waar dit in past, maar die is dan wellicht duurder dan het schermpje zelf. Daarom riskeer ik het zo tegenwoordig en het lukt altijd. Toegegeven, met zo'n macrolens erop lijkt het een vreselijk foute boel soldeergewijs, maar hou er rekening mee dat dit dus drie keer kleiner is dan wat je manueel kan solderen.



Op die manier kan ik er dus wel mee aan de slag, want de zwarte pinnetjes onderaan passen in elk doe-het-zelf projectje dat ik de laatste maanden in elkaar knutselde. Een gewone Arduino zou ook lukken, hoor.

De enige reden waarom dit connectortje nu zo in beeld komt is omdat er voor de rest echt niks aan is. Ik kon het bijna niet geloven, maar dit is niks hightech. Er zijn geen moeilijke drivers nodig en je moet geen extra elektronica bijbestellen. Het scherm heeft vier aansluitingen en tussen de draadjes zit er een weerstand die verandert naargelang waar je op het scherm drukt. Twee draadjes voor de x-as en twee voor de y-as. Dat was alles.


En toen kreeg ik het meteen aan de praat. Let wel, het gaat over het aanraakscherm. Mijn naam schrijven met servo's was optioneel.

En voor de duidelijkheid: de servo's bibberen, ik niet :D



Geen opmerkingen:

Een reactie posten