zondag 11 mei 2014

Waterdicht

Wellicht is dit dé grootste uitdaging voor mij. Ik kan wel vanalles solderen en printjes maken, maar wat als je zoiets in weer en wind buiten gaat leggen? Vocht en temperatuur zullen de grootste vijand zijn.

Eén oplossing die tot nu toe heel erg goed werkt is dit. Deze printplaat is 'beveiligd' tegen vocht door een spray. De glimmende laag is plastic in een spuitbus. Het heet ook gewoon 'Plastic Spray' en ik ken het van mijn jeugdjaren. Eind jaren '80 maakte ik mijn eerste pcb en toen was er niet echt nood aan dit soort bescherming. Het hoorde gewoon bij ons concept dat we professioneel wilden doen.

Maar nu is het echt nuttig en ik heb meteen de test gedaan. Dit printplaatje is nu waterdicht, dit wil zeggen dat de koperen baantjes niet oxideren en de chips zouden geen last mogen hebben van kortsluitingen of extra weerstand tussen de vertinde pinnetjes die de werking van de logica zou verstoren.

Ik zou daar uitgebreide testen op kunnen doen door de weerstand tussen twee pinnetjes te meten als ze vochtig worden. Je kan ook de prinplaat onder de kraan houden en zien of het ding nog werkt. Ik koos methode twee en het ding is geslaagd met brio. Een minuutje onder stromend water deed niks aan de werking van het circuit.

Dit is trouwens een leuk ontwerp met grote cijfers dat ik ga gebruiken in een verkeersbord in Zwijdrecht. Het bord is erg versleten en de buis waar je in moet kijken om de display te zien ligt gewoon open. Dat wil ook zeggen dat ze gewoon onder water loopt, en dat is nu al zo. Gelukkig zit er een gaatje in dat zorgt dat het waterpeil niet tot bovenaan stijgt.

De plastic spray zal natuurlijk bescherming bieden maar ik ga het lot niet tarten. De display zelf komt ook nog wel in één of ander soort behuizing. Een plastic diepvrieszakje is zelfs genoeg, we gaan niet te moeilijk doen.

Zei ik trouwens dat vocht de grootste vijand is? Misschien heb ik het wel mis. Ik vrees dat de mensen zelf meer schade gaan aanbrengen als ik andere logs lees. Soit, ook daar kunnen we wel tegen een stootje.

Of zoals zo'n denkoefening altijd eindigt: on verra...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten