Gelukkig zijn.
Maar hoe doe je dat? Er bestaat een recept voor. En dat kennen we allemaal, want we hebben dat geleerd van onze ouders. En zij hebben het geleerd van hun ouders. Geluk op grootmoeders wijze.
De ingrediënten zijn: een goede relatie, een mooi huis, een leuke job, een mooie wagen, misschien kinderen en een paar keer per jaar een leuke reis. En genoeg geld, want dat spreekt voor zich. Zonder geld geen geluk.
Je neemt die ingrediënten en je maakt er een goede stevige maaltijdsoep van. En voilà, je bent gelukkig.
Als dat zou kunnen...
Mijn therapeute had een ander recept. Ze gooide de ingrediënten allemaal weg en begon opnieuw. Ze zei: we gaan punten geven. Punten van 0 tot 10 voor elk jaar van je leven. 0=miserabel en 10=dolgelukkig.
Maak een Excelletje en schrijf de jaren van je leven in kolom 1. Je mag periodes nemen, je begint bijvoorbeeld bij "de lagere school". In de tweede kolom schrijf je een score van 0 tot 10. In kolom 3 schrijf je wat de score hoger maakte en in kolom 4 wat ze lager maakte. En tenslotte in de laatste kolom schrijf je welke van de ingrediënten uit grootmoeder's recept er toen in je leven aanwezig waren.
En lap, heel de oude theorie viel in duigen. Ik had rijtjes met score 10 waar bijna geen enkel ingrediënt van de soep bijstond. En ik had rijtjes met score 0 waar ze allemaal waren ingevuld. Alle ingrediënten, en toch geen soep.
Vooral kolom 3 en 4, die maakten het verschil. Maar die hadden heel gekke woorden, diepzinnige woorden. In kolom 3 stonden woorden als passie, gedrevenheid, emotie, begrip, ambitie, bevestiging, erkenning. Kolom 4 had eenzaamheid, angst, stress, complexen, afscheid.
Ik had jaren met score 8 of 9 zonder een relatie, zonder geld, zonder een mooie auto. En ik had slechte jaren waar die woorden er wel stonden. In één jaar had ik zelfs "eenzaamheid" in kolom 4 en "relatie" in kolom 5 staan. Dat kan toch helemaal niet? Want ik had altijd een goede relatie.
De truuk was om kolom 3 op te tellen en kolom 4 op te tellen. Breng zoveel mogelijk woorden uit kolom 3 in je leven en probeer zoveel mogelijk woorden van de vierde kolom te omzeilen of te verbannen.
En uiteindelijk kwamen we wel tot een maaltijdsoep. Ze had zelfs vele van de originele ingrediënten van de grootmoeder. Maar de soep was niet meer flauw. Ze was gekruid met kolom 3 en ze was niet verzuurd door kolom 4.
In het engels zegt men "what makes you tick". Wat is de drijfveer van jou persoontje? Waarom sta je 's morgens op en doe je wat je doet? Als dat die ingrediënten van de soep zijn, is dat OK. Als dat niet zo is, is dat niet erg want we zijn allemaal verschillend.
Ze gaf me een waargebeurd voorbeeld van een jonge crossmotorrijder die een ongeluk kreeg. Hij had alles om voor te leven: knap, intelligent, mooie vriendin en van goede komaf. Door het ongeluk kon hij zijn sport nooit nog beoefenen. Maar hij kon perfect normaal leven en had nog een heel leven voor zich. Toch heeft hij zich van het leven beroofd één jaar na het ongeluk. What makes you tick? Zijn passie, zijn ambitie, zijn motorsport.
Niemand begreep me toen ik score 0 had. Waarom toch? Je hebt toch alles? Wat verwacht je nu nog meer? Mijn therapeute wist het dus wel, en ze heeft me heel erg geholpen.
Voor mij is het een zoektocht die ik verder zet. Mijn score staat nu niet op 10, maar dat hoeft niet. Ik herinner me de jaren waar het wel zo was, en dat streef ik na. Ik herinner me de jaren met een 0 heel erg goed, en die valkuilen tracht ik te vermijden. Ik heb de meeste ingrediënten van de soep, maar ik moet ze zelf kruiden.
kippevel....
BeantwoordenVerwijderenKnap geschreven en o zo waar...
BeantwoordenVerwijderenIk vind het nog altijd moeilijk te bepalen wát een mens gelukkig maakt. Ook voor mezelf.
BeantwoordenVerwijderenMaar je schrijft weer een mooie, open post ...
Jij hebt wèl een goed geheugen.
BeantwoordenVerwijderenGisteren gehoord: Geluk is een keuze.