donderdag 8 september 2011

Dag per dag

Een levensles die ik heel goed ken, maar die geregeld dient opgefrist te worden. En vandaag was zo'n dag. Het principe is simpel, maar ik heb er 40 jaar over gedaan om het toe te passen.

Wat gisteren is gebeurd kan je niet meer veranderen. Wat morgen gaat gebeuren, daar kan je tegenop kijken. Je kan bang zijn voor wat komt. Je kan een berg problemen op je af zien komen die je niet kan overzien.

De twee gevallen zijn gelijk en toch verschillend. Het eerste kan je niet veranderen, het tweede wel. Of dat denk je. Het probleem is dat er morgen een nieuwe dag is, en als de dag van vandaag voorbij is, en je hebt die laten vergallen door gisteren of morgen, ben je van één ding zeker: vandaag heb je alvast verpest.

Zowel het nadenken over gisteren als het zorgen maken over morgen kunnen vandaag verpesten. Als je dat dag na dag, elke dag van de week doet, heb je een week verpest. Dan een maand, een jaar...

Dus de oplossing is eenvoudig. Doe het gewoon niet. Vandaag is vandaag, gisteren is voorbij en morgen zien we wel. Als je dan vandaag een gezellige lunch, een leuke babbel of een diepzinnig gesprek hebt gehad, kan je daar tenvolle van genieten. Als je hoofd doordraait met de andere problemen, heb je de positieve puntjes genegeerd.

Geluk overkomt je niet. Het is een samenraapsel van die kleine puntjes. Spaar ze op en zet ze op een denkbeeldige klantenkaart. Als je er tien hebt, doe dan iets om jezelf te verwennen. Koop eens een paar schoenen of zo.

Een levensles die niet van mij komt hoor, ik heb ze zelf ook maar geleerd van iemand anders :-)

2 opmerkingen:

  1. Ik kan je volledig volgen en ben dezelfde mening toegedaan: we will cross the bridge when we reach it...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig: Bittersweet zei dit gisteren in een mail nog tegen mij. En ik ben eigenlijk ook van hetzelfde principe. Het is niet altijd gemakkelijk, en soms is het ook wel een beetje vréémd, maar toch. Als het lúkt, kom je er ver mee.

    BeantwoordenVerwijderen