donderdag 6 oktober 2011

Velleman

Ik durf wedden dat je dit niet kent. Neen, ik ga niet wedden want iemand die misschien meeleest kent het wel. Ik heb het van hem gekregen in bruikleen.

Dit is een experimenteer-interfacekaart met USB aansluiting. Ik verzin dat niet zelf, het staat zo in de catalogus van Velleman, het bedrijf dat dit soort spullen op de markt brengt. Ik heb dit nog nooit gezien. Toch doet het me ongelooflijk dromen. In mijn jonge jaren kocht ik dit soort spullen vaker, maar sinds 20 jaar doe ik dat niet meer. Ik vraag me af waarom.

Het heeft 8 digitale outputs, 5 digitale inputs en 2 analoge inputs. Je kan het verbinden via USB aan een computer. Klik nu niet weg, want het is megacool. In het Nederlands wil dat zeggen: het is een interface. Wacht! In het echt Nederlands: een verbinding tussen je computer en de wereld.

Ik zou een lichtsensor en wat kleine electrische motoren kunnen aansluiten en dan kan ik de zonneblinden in mijn kantoor automatisch laten verduisteren als de zon fel schijnt. De lichsensor kijkt hoeveel licht de zon geeft, en de computer bestuurt de zonneblinden. Als de zon hevig schijnt, moeten ze helemaal dicht. Is er soms een wolkje, dan mogen ze een beetje open. Is het bewolkt, doe ze dan helemaal open. Maar als het pikdonker is, doe ze dan dicht. Want 's nachts mogen de mensen niet binnenkijken.

Als ik dit op een server aansluit en wat software schrijf, zou ik via mijn iPhone kunnen zien hoe warm het in de kamer is. Als het te koud is, kan ik de verwarming al aanzetten voor ik thuiskom. In de zomer kan ik de airco op afstand bedienen. De zonneblinden mogen dan ook dicht natuurlijk :)

Dat zijn geen dromen, dat kan echt allemaal. Ik deed dat vroeger wel vaker. Maar met dit kaartje is dat up-to-date, het werkt met een recente computer en de taal die ik nu programmeer, niet die van mijn jeugdjaren.

En wat gaan we nu echt doen ? (buiten zelf zo snel mogelijk zo'n ding kopen). We gaan met 4 van die kaartjes een toetsenbord nadoen. Een computer zal een toetsenbord nadoen dat aan een CD speler hangt. Je kan in die CD speler al je nummers en artiesten intypen. Maar we hebben dat al in een Excel file zitten, en je zou dus alles moeten overtypen. Dit kaartje zal dat nadoen. De CD speler zal denken dat iemand aan het typen is.

Wie nu nog aan 't meelezen is moet dat gewoon cool vinden. De anderen hebben toch al afgehaakt :-)

4 opmerkingen:

 1. Ik heb een deeltje van de tekst overgeslagen, maar dat je een krak bent in dit soort zaken, das duidelijk. Heb je het dan over een soort domotica?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoiets, ja. De doe-het-zelf versie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb gisteren vijf keer al proberen te zeggen (maar mijn reactie verdween telkens) dat ze dat soort zonneweringding wel in de winkel verkopen, hé! Mijn zus heeft dat in haar nieuwe huis!

  Over de rest heb ik het dan weer niet ;).

  En ik veronderstel dat het voor jou meer gaat om het zelf doen en dat tot een goed einde brengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hoor, tuurlijk. Ik ken die zonnewering ook, maar het zelf maken is de uitdaging hé. Zelfs die CD speler is niet zo nuttig. We zullen wellicht sneller de CD's ingeven met de hand dan het hele ding te maken en te programmeren. Maar dat gaan we even negeren :-)

  BeantwoordenVerwijderen