dinsdag 22 november 2011

Kantje boord

De titel klopt echt. Het is de juiste term om te zeggen dat het er bijna over was, maar toch niet helemaal. Het was kantje boord. Nee, het was dus niet kantje boordje. Toch zal je zien als je dat ingeeft in Google dat er meer resultaten zijn voor de foute uitdrukking. En is dat nu zo belangrijk? Tja... neen zeker.

En toch ben ik er de laatste tijd mee bezig. Ik wou graag correct bloggen. Dus geen gigantische kemels schieten als het op de taal aankomt. En wat doe je dan? Juist, Google... Maar dat is dus vaak een slechte raadgever.

Ik was me daar dus helemaal niet van bewust. Plots zeg ik tegen mijn ventje tijdens een gesprek met genodigden dat het dus "kantje boord" is, en dat "kantje boordje" fout is. Hij scheen het wel te geloven maar zei zoiets als: hier, onze taalpurist! Sinds gij blogt moet het allemaal juist zijn! Oeps, dat was ook al fout. "Gij" is een beetje Vlaams, zeker. Maar dat was wel mijn voornemen, het mag wat Vlaams zijn. Een Kempenaar die correcte standaardtaal gebruikt, dat is een beetje raar. Als je alleen mijn blog zou lezen en je ontmoet me in real life, dan zou je twijfelen of ik een ghostwriter in dienst heb.

Dat heeft wel rare bijwerkingen, die nieuwe interesse voor de juiste spelling. Zo bleek mijn insulinepomp plots vrouwelijk te zijn. Dat is toch wel even schrikken, als je spreekt over je maatje. Maar ik heb in het echte leven ook vrouwelijke maatjes, dus dat kan dan weer wel.

Enfin (tenslotte), ik hoop dat er op deze pagina geen taalfouten staan. Ik heb wel gemerkt dat ik elke blogpagina verschillende keren moet nakijken. Dan klik ik op "publiceren" en dan word ik nerveus. Het staat er nu echt! Misschien lezen mensen het nu! En dan dubbelcheck ik nog eens.

Ik ben nu ook geabonneerd op de Taalmail van VRT Taalnet. Vanaf nu leer ik die elke week van buiten. Dan kan ik nog meer indruk maken met verrassende weetjes op taalgebied :-)

5 opmerkingen:

 1. Deze week ook "kantje boordje" gehoord op TV, voor het eerst. Telepathie zeker?
  Die Taalmail heb ik ook ooit in mijn mailbox gehad. Superleuk! Ik zou dat ook weer eens moeten lezen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. amaai je moet in mijn blog zelfs niet de moeite doen om fouten te zoeken die zitten er zo in.
  mooie blog trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar jij durft wel videobloggen hè, boysim. Very nice !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de "gij-vorm" is dialectische spreektaal. Maar deze mag je dus ook geschreven gebruiken. Dat is niet verkeerd. Wat wel eigenaardig is en plezant om te weten is bij gebruik van de gij-vorm: in de verleden tijd komt er bij sterke werkwoorden een t bij. Bijvoorbeeld gij hadt... Raar als je dat leest maar het is wel correct.

  BeantwoordenVerwijderen