maandag 12 december 2011

Eten, eten, eten...

Dat is een aangeboren probleem denk ik. De laatste jaren lukt het wat beter om mijn gewicht onder controle te houden, maar dat was ooit anders. Nu weeg ik rond de 82kg maar ooit was dat 30 kg meer. En dat komt maar door één ding: eten,eten,eten. Tot je niet meer kan...

Vroeger was het zo erg dat ik soms 's avonds naar de nachtwinkel stapte om een zak chips te halen. En geen kleintje, maar zo'n grote, waar op staat dat het eigenlijk 8 porties zijn. Die at ik helemaal op en dan liep ik terug naar de nachtwinkel om een Magnum van Ola te halen. Dan was ik al misselijk, maar een ijsje kon er altijd bij.

Het is pas veel later dat ik heb gemerkt dat het bij mij vooral kwam door de koolhydraten in de voeding. Ik at ook altijd om me goed te voelen, als troost of als beloning. Het effect was natuurlijk het omgekeerde.

In 2003 startte ik met het Atkinsdieet. Het werd beschouwd als heel controversieel, maar voor mij deed het wonderen. Vele diëten hadden hun effect gemist, of werkten maar tijdelijk. Atkins was voor mij beter, omdat je nooit beperkt werd in de hoeveelheid eten. En daar zat de goede truuk voor mij. Als ik honger had, mocht ik eten. Geen brood, geen pasta of rijst, geen aardappelen. Wel groenten, vlees, vis en eieren. Mensen dachten dat ik gek was geworden, maar het werkte goed.

Ik ben er bijna 20 kilo mee afgevallen en het gewicht bleef ook min of meer stabiel daarna. De laatste jaren was ik wel weer zwaarder, maar nooit meer boven de 95 kilo.

Sinds mijn diagnose van diabetes I is dat weer veranderd. Het Atkinsdieet is natuurlijk not done bij diëtistes. Het kost me ook veel moeite om een manier te vinden om de insulinedosering juist te kiezen. Je eet immers heel weinig koolhydraten bij Atkins. Nu heb ik een soort van "tussendieet" gekozen met redelijk weinig koolhydraten, maar genoeg om de insulinehuishouding juist te regelen.

Misschien vind ik later nog wel een manier om het dieet te combineren met mijn diabetes, maar voor nu laat ik het zo. Mijn diabetesteam heeft ook letterlijk gezegd dat ze me niet kunnen helpen als ik die keuze zou maken, gewoon omdat ze er niks van kennen. En dat is een stap die ik nu nog niet wil zetten.

Ik ben wel blij dat mijn endocrinoloog niet negatief stond tegenover het dieet. De diëtistes in het ziekenhuis houden er een andere mening op na, maar de endo zegt dat ik misschien het uitbreken van mijn diabetes heb uitgesteld door dit dieet 7 jaar te volgen. Immers, als je geen koolhydraten eet, kan je bloedsuiker veel langer binnen normale waarden blijven als je suikerziekte hebt.

Ik heb ooit meegedaan aan een reportage van Telefacts. De bedoeling was vooral om Atkins en Weight Watchers te vergelijken. Omdat het twee uitersten zijn, gaf het wel leuke televisie. Ik zie nu dat ik er wel jonger uitzag. Eén groot verschil tussen Atkins en Weight Watchers: als je Atkins volgt, word je niet ondertiteld :-)

2 opmerkingen:

  1. de max :)
    madam is daar aan 't fietsen om een surplus van een ijsje te kunnen hebben. En jan zit in zijne zetel een worstje te eten.

    BeantwoordenVerwijderen