zaterdag 30 juni 2012

Pater Jan

Het had gekund hoor. Ik had nu in een klooster kunnen wonen. Pater zou ik niet geworden zijn, maar het klooster kwam ooit ter sprake.

Enkele jaren geleden kwam er een heel gek idee in mijn hoofd. Dat gebeurt vaker, zo'n gek idee in mijn hoofd. Maar dit specifiek idee was best wel heel gek. We waren op zoek naar een nieuwe woonst. Ik weet niet meer in welk stadium dat was want we waren eigenlijk altijd wel op zoek. Eerst had ik zelf een huis en mijn ventje een appartement. Dan wou ik mijn huis verkopen en iets anders kopen. Toen was er al sprake van iets samen te kopen, maar het is niet gebeurd. Ik kocht dan alleen een appartement dat ik als kantoor ging gebruiken en bleef wonen bij mijn ventje.

Het moet in die periode geweest zijn dat het idee plots daar was. Als we nu eens in een klooster gingen wonen? Er is vast veel plaats, kamers genoeg en zeker een grote keuken. Wellicht wat renovatie nodig, maar dat schrikt ons niet af. Het was zelfs plots heel concreet en tegelijk een beetje maf. Want in dit klooster was er extreem veel plaats: er waren meer dan 20 kamers. En er was een grote keuken: een industrieel ingerichte keuken. Het klooster stond in Deurne als ik me niet vergis. En het stond te koop aan een veel te lage prijs. Wellicht omdat er enorm veel kosten aan waren.

Ik ben er ooit langsgereden. Moest ik nu in de buurt zijn of was ik te nieuwsgierig, dat weet ik niet meer. Het zag er oud uit, maar best doenbaar. Ik denk dat mijn ventje het idee wellicht heeft afgeschoten omdat ie het te idioot vond. Maar een tijdje heb ik er echt over nagedacht. Als ik de middelen had gehad en de mogelijkheid om het echt te renoveren en bewonen, ik zou geen minuut twijfelen.

Het idee dat je te veel ruimte hebt heeft me altijd geboeid. Ik had het al toen ik student was. Ik ruilde mijn studentenkamer in tegen drie kamers boven het café waar ik werkte. Het was goedkoper, want op de eerste verdieping boven een café wou niemand wonen. Ik had er geen last van, want als het café open was zat ik toch altijd daar. Het was zelfs ooit omgekeerd. De barman van het café kwam ooit vragen of ik mijn muziek wou zachter zetten omdat men in het café hun muziek niet hoorde. In mijn "woonkamer" stond de muziekinstallatie die ik als DJ gebruikte. Op een feestje met enkele vrienden hebben we die eens geprobeerd. En ze werkte.

Het huis dat ik later kocht had ook te veel ruimte. De gelijkvloerse verdieping was te groot. Vroeger was het een pralinewinkel en ik gebruikte enkel de etalage als kantoor. Dat was een ruimte van een goeie 20m². De winkel zelf was 65m² en ik deed er niks mee. Alleen het gevoel van ruimte te hebben zonder dat het echt nodig is, dat is zalig.

Overschot om te dromen wat je er ooit mee kan doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten