zaterdag 13 oktober 2012

Uit het dal

Eén keer weet ik nog heel goed. Het is erg vaak gebeurd, maar die ene keer was speciaal. Het was anders omdat het na deze keer begon door te dringen dat ik een serieus probleem had.

Ik werd opgenomen in het ziekenhuis. Epilepsie kan zich voordoen als afkickverschijnsel als je plots stopt met drinken. Dat is wat ik had gedaan, en dat was ook gebeurd. De aanval was een ware nachtmerrie omdat ik hem grotendeels bewust meemaakte.

Je zou denken dat ik het daar over heb. Dat dat de knop deed omdraaien. Ik was zo ver dat ik een afkickverschijnsel kreeg waardoor ik zes dagen gehospitaliseerd werd omdat er vanbinnen allerlei onderdelen niet meer naar behoren werkten. Een normaal mens zou dan besluiten dat hij een serieus probleem heeft.

Een alcoholist niet.

De opname was in 2007, op het einde van het jaar. Tegen de tijd dat Kerstmis en oudjaar in de buurt kwamen werd er overlegd. Dat ik een probleem had, was wel duidelijk. Maar het kwam door de situatie. Ik was in een diep dal terecht gekomen en dat was de oorzaak van alle problemen. De opname was voorbij en ik voelde me weer beter. Enkele maanden geen alcohol en dan gebeurde iets raar.

Neen, niks raar. Het was al de duizendste keer dat het gebeurde. Het probleem was weg, ik was opnieuw vrolijk en de euforie besliste dat ik gewoon weer zoals elk normaal mens met oudjaar enkele pintjes kon drinken. Ik deed het ook, met Kerstavond al. En dan nog eens tussen Kerst en Nieuwjaar. En weer en weer en weer...

Het probleem was niet weg. Het probleem was niet het dal, het was niet het klimmen uit het dal. Niet de moodswings, angstaanvallen, paniekaanvallen, ups en downs, depressie en euforie. Ze waren het gevolg van mijn probleem. Niet de oorzaak. Het probleem was een drankprobleem.

Er is niks veranderd. Het probleem is nog steeds daar en het zal er altijd zijn. Maar het feit dat ik het besef maakt het heel eenvoudig. Zolang ik nuchter ben komen problemen in normale proporties. Ik ga er mee om zoals normale mensen. Ik verdrink geen problemen en ik vier euforie op een andere manier.

Mijn nieuwe manier is veel toffer.

Ze begon op 1 januari 2008 en ze heet "My life, part II".

1 opmerking: