vrijdag 16 november 2012

Dat is niet eerlijk

Het is weer brandend actueel en elke keer erger ik me eraan. Iedereen maakt voor zichzelf de rekening om te zorgen dat ie op het einde van de maand niet te veel tekort komt. Dat lukt niet altijd want niet iedereen heeft een even groot inkomen. Mij lukt het ook vaak niet, maar dat komt ook omdat ik niet kan tellen.

Maar wat ik niet doe is de rekening maken van iemand anders. Ik vind het onbeleefd om je te moeien met de financiën van iemand anders. En toch doet iedereen dat. Zijn het tweeverdieners? Met welke wagen rijden ze? Is dat dan van de firma en moet hij zijn eigen benzine betalen? Alles wordt in het hoofd opgeteld en vergeleken met de eigen situatie. Om dan vast te stellen dat iedereen het beter heeft en dat het niet eerlijk is.

Ik vind het jammer want het verzuurt de relaties tussen mensen. Afgunst is het slechtste bindmiddel en ik doe er al jaren niet meer aan mee. Ik herinner me het exacte moment dat ik daarmee stopte. Ik had het financieel moeilijk en voelde plots dat het mijn leven overheerste. Ik vond het niet eerlijk dat andere mensen die even oud waren als ik met hetzelfde opleidingsniveau toch heel wat meer verdienden. En dat knaagde heel erg. Ik ben er op één welbepaald moment mee gestopt. Ik maakte geen maandoverzichten meer en ik keek niet naar de uitgaven in de Delhaize.

Het was slecht nieuws voor mijn huishoudbudget maar heel goed nieuws voor het gemoed. Ik heb me sindsdien nooit nog zorgen gemaakt over hoe oneerlijk rijkdom verdeeld is. Alle onkosten hebben we zelf gekozen. We kozen zelf de grootte van ons huis en onze wagen. De meeste mensen kiezen zelf hoeveel kinderen ze willen en waar ze naar op reis willen gaan. De speelruimte op je bankrekening hangt af van die keuzes die je maakte. Helaas worden sommigen gedwongen om ze te maken omdat vrienden, familie en buren een voorbeeld geven.

Nu weet ik hoe het heet. Het heet aanvaarden wat je niet kan veranderen. Ik doe het nu met veel zaken, maar toen was ik er niet bewust mee bezig. Ik weet alleen dat geld niet gelukkig maakt maar dat niemand dat nog gelooft. Probeer het eens. Denk nooit meer na over hoe goed anderen het hebben. Zonder afgunst is alles simpeler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten