donderdag 15 november 2012

Doodserieus

Toch een vreemd bericht dat ik te horen kreeg. Ik ken inmiddels meerdere mensen die er nu niet meer zijn. Je zou bij hen kunnen zeggen dat het hun eigen schuld is. Als je sterft aan de gevolgen van te veel alcohol drinken, zou je kunnen zeggen dat je het zelf zocht.

Dat komt niet door mijn vriendenkring die nu is uitgebreid met mensen met hetzelfde probleem. Ik ken de mensen van vroeger. Zowel in familiekring als in de vriendenkring van mijn ouders zijn er mensen overleden door de jarenlange slechte gewoonte. Het kan op verschillende manieren een leven vroegtijdig beëindigen, al zijn niet alle verhalen die ik erover hoor even helder. Ze veranderen ook met de jaren, die verhalen. Maar ik kan uit mijn eigen herinnering goed opmaken dat dat wel degelijk het probleem was.

Ook deze laatste persoon kende ik vroeger redelijk goed. Hij was inmiddels bejaard, maar lichamelijk goed in orde. Behalve zijn verslaving dan, want die gaf wellicht ook klachten waar wij niks van weten.

Maar vooral de manier waarop, daar schrok ik toch van. Na een verplichte opname van enkele maanden mocht ie opnieuw naar zijn flat. Nu ook nog met medische begeleiding. Hij kreeg de ochtend van zijn thuiskomst nog een Antabuse, het pilletje waar ik recent nog over schreef. Het maakt het lichamelijk onmogelijk om iets te drinken. Je zou er dodelijk ziek van worden. Toch moet zijn gevoel van bevrijding sterker geweest zijn dan het pilletje. Hij koos ervoor om wel iets te drinken. En wellicht was dat meer dan één glaasje. En dat is hem fataal geworden.

Je zou kunnen zeggen dat ie het zelf heeft gezocht. Maar dat doe ik niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten