zaterdag 24 november 2012

Twijfels

Sinds oktober vorig jaar gebruik ik die CGM (continue glucose monitoring) die mijn bloedsuiker constant in de gaten houdt. Dat is een kleine sensor die op mijn buik plakt en die elke vijf minuten de waarde van mijn bloedsuiker doorgeeft aan de insulinepomp. Helaas wordt dat ding niet terugbetaald door de verzekering en daar wringt het schoentje.

Er is een ander model op markt (Dexcom) dat heel wat goedkoper uitkomt. Eén sensor kost nu ongeveer 50€ en die van Dexcom 75€. Maar met één sensor die ik nu gebruik kom ik zes dagen toe, en die van Dexcom 7 dagen. Dat zijn de specificaties van de fabrikant. Je zou dus denken dat ik het goedkoopste af ben. De praktijk is anders, want de Enlite die ik gebruik geeft het echt op na 6 dagen, en ik kan met een truukje één dag winnen. Dus 7 dagen lukt me af en toe wel. Ik zeg af en toe, want soms haalt ie zelfs de 6 dagen niet en moet ik hem sneller vervangen. In elk geval is die extra dag niet betrouwbaar, want vaak geeft ie dan vreemde waarden. Een sensor is pas nuttig als ie ongeveer juiste info geeft, dat spreekt voor zich.

Maar de Dexcom kan je met datzelfde truukje ook verlengen. Medisch gezien is het geen goed idee om een naald meer dan 7 dagen in je buik te houden, maar verschillende mensen houden het toch makkelijk 12 tot 15 dagen vol met de Dexcom zonder dat je problemen krijgt. Ik snap wel dat de fabrikant daar geen reclame mee maakt, want officieel wordt het niet ondersteund. Alleen, met zo'n bedragen denk je natuurlijk wel even na. Ik betaal nu enkel voor de sensoren zo'n 250€ per maand. Als ik het omreken zou dat voor de Dexcom een goede 160€ zijn, en dat is toch een heel groot verschil.

In mijn geval zijn er heel wat nadelen. De sensor zal niet meer communiceren met de insulinepomp, maar met een aparte ontvanger. Ik zal dus twee toestelletjes dragen in plaats van één. Het feit dat ie niet met de pomp spreekt, wil ook zeggen dat ik zelf meer gegevens moet ingeven. Ik moet de sensor een paar keer per dag kalibreren met een vingerprik, en dat zal ik nu moeten intikken op het andere toestel. Met mijn huidig model gebeurt dat automatisch. Ook zullen mijn statistieken verdeeld zijn, want de sensorgegevens en de gegevens van de pomp komen niet in dezelfde software terecht. Het zijn immers concurrenten, die twee toestellen.

Er zijn ook voordelen. Vooral de prijs natuurlijk, want ik bespaar bijna 100€ per maand. Nog een voordeel vind ik de reikwijdte van de Dexcom, die zou nu 6m zijn. Bij mij is dat 2m en vaak verliest ie de verbinding met de pomp. Op zich is dat niet erg, maar als het 's nachts gebeurt piept ie me wakker.


Het uitzicht en de bediening is ook zeker beter bij de Dexcom. Het ziet er meer uit als een flashy gsm terwijl het scherm en de bediening van de Enlite verouderd is.


In elk geval moet ik dat nu niet beslissen. De huidige zender die ik heb is aan vervanging toe en dat kost weer heel wat. Normaal zou hij het opgeven na 12 maanden, maar ik begin nu aan maand 14. Zolang hij werkt, blijf ik hem gebruiken. Maar dan moet ik toch eens goed nadenken. Als ik de huidige zender vervang, hang ik er weer een jaar aan vast. Als ik het nieuwe systeem koop, moet ik een zender en het toestel zelf aankopen (de ontvanger) dus er is een eenmalige grotere kost. Maar die heb ik normaal op een half jaar terugverdiend.

2 opmerkingen:

  1. En als het nu helemaal niet over geld zou gaan, voor welke kies je dan?
    Annabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan kies ik zeker voor de Enlite die ik nu gebruik, want ik ben er heel tevreden van. En zeker omdat ie geïntegreerd is met de pomp.

    BeantwoordenVerwijderen