zaterdag 15 december 2012

Een hamerke en een zaagske

Twee keer Gamma vandaag. Eén keer om een kerstboom te zoeken, zonder succes trouwens want kleine boompjes passen hier niet en de grote modellen waren uitverkocht, en één keer om een douchekraan aan te sluiten.

Het thermostatisch model hadden we al aangeschaft, en mister do it yourself zou dat wel fiksen. Alleen, een oud appartement en een nieuwe kraan, dat kan alleen maar een recept zijn voor troubles. Ik was al zo slim geweest om de afstand tussen de warme en koude leiding op te meten. Op het zicht zag ik al dat de oude kraan veel smaller was, maar de oude achterliggende loodgieterij zou toch flexibel genoeg zijn voor de nieuwe kraan.

En dat bleek te kloppen. Tot je de oude kraan eraf draait en merkt dat de nieuwe kraan voor andere redenen niet past. Buizen hebben diameters en daar is veel keus in. Veel meer dan vroeger. Daarom dus een tweede keer naar de Gamma. Ik ben slim! Ik rijd naar een andere Gamma, we hebben hier veel keus rond de stad. In de hoop om daar nog een kerstboom te vinden natuurlijk.

Dat was geen succes, hier zijn nooit bomen in stock geweest. Maar dan.. ik dacht dat ik nog wel iets kende van loodgieterij, maar jawadde. Gelukkig had ik alle onderdelen die niet in mekaar pasten bij, want op het zicht en zeker met de omschrijvingen van buisdiktes en soorten verbindingen... ik was wellicht thuisgekomen met een tiental koppelstukken om ze één voor één te passen.

Hoe je dat nu waterdicht krijgt weet ik ook niet. Je kan niet gewoon twee dingen aan elkaar schroeven met waterleidingen, dan spuit het water alle kanten uit. Vroeger had je dan knelkoppelingen (ik vond dat niet meer terug), of je kon solderen of schroeven. Maar zomaar schroeven lukt niet, er moet rubber tussen. Of plastic. Of teflon. Of teflon band.

Ik heb gegokt op teflonband en teflon tesamen, dan ben ik twee keer gewapend tegen lekken. En die manieren kan je combineren. Rubber en teflonband zou ook kunnen. Rubber en teflon zou onnozel zijn. Als je het ziet, weet je waarom. Dan hebben de onderburen ook het genot van mijn douchekraan.

Maar ik heb alles tot een goed einde gebracht. Nu, ik durf geen foto te posten want het ziet er niet uit. Daar kan ik niks aan doen, er blijven veel beperkingen aan de oude leidingen en de nieuwe kraan. Maar we hebben een douchekraan. Er komt water uit. Het is warm genoeg. En als je ze dichtdraait, komt er geen water uit.

Dat laatste vind ik nog het leukste ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten