dinsdag 5 maart 2013

Hernia'ke

Ook voor de neurochirurg is het moeilijk in te schatten. Bij het vorige bezoek enkele weken geleden kon ik moeilijk wandelen. Er is nu niks veranderd aan de situatie, maar uiterlijk veranderde er veel. Dat heb ik te danken aan sterke medicijnen die eindelijk de goede mix blijken te zijn voor mij.

Maar meteen was ie heel duidelijk vandaag. De extra onderzoeken tonen duidelijk aan dat er opnieuw een hernia is. Het goede nieuws is dat het een klein broertje is in vergelijking met de grote broer die me twee jaar geleden verlamde tot er een operatie nodig was. Het blijft te vroeg om te zeggen dat het nu weer zo zal zijn, maar de kans is wel heel erg klein.

Targinact is het wondermiddel dat ik nu krijg. "Amai, da's straf spul" was zijn antwoord toen ik hem de merknaam zei. Het is een mengeling van oxycodon en een middel om de darmtransit te regelen. Elke vorm van opioïde geeft ernstige constipatie en de vorige pil deed dat ook. Die vorige (tramadol) gaf ook nevenwerkingen in mijn hoofd, waardoor ik veel sliep als de pil werkte en niet sliep als ze uitgewerkt was. Jammer genoeg kwam dat patroon niet overeen met het normale dag- en nachtritme. Het wakkere deel van de dag was wazig. Dat en het dagritme, de ernstige constipatie en gewoon door de resterende pijn die me weer deed manken maakten me werkonbekwaam.

Hij zou liever niet hebben dat ik het medicijn meer dan twee maanden neem. Daarom werd er een nieuwe afspraak gemaakt tegen eind april. De bedoeling is om tegen die tijd de dosis af te bouwen. Deze hernia is een klein bolletje dat loskomt van de tussenwervelschijf en dat ding is nu mobiel en kan allerlei onderdelen raken. Als het een zenuw raakt zoals nu, komt er veel pijn. Maar door de grootte is de kans heel reëel dat het verder beweegt tot het geen cruciale delen meer raakt. Uit zijn ervaring weet ie dat je die dingen tijd moet geven en niet ingrijpen tenzij je immobiel wordt.

Daar zijn we nog ver vanaf, dus vanaf heden verandert mijn status. Ik ben niet langer werkonbekwaam. Ik ben weer opnieuw werkzoekend. In de portemonnee scheelt dat niks, want geen van beide brengt iets op. Maar in mijn hoofd is het een torenhoog verschil. Vanaf volgende week kan ik opnieuw concrete dingen doen om dat te verhelpen. Om te beginnen ga ik dringend melden dat ik opnieuw beschikbaar ben als Delphi programmeur. Er is immers een vacature die nog niet is ingevuld. Dan zoeken we opnieuw manieren om mijn kennis te verruimen zodat ik op langere termijn meer werkzekerheid heb.

De onzekerheid is grotendeels weg. Ik heb er eindelijk weer zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten