zaterdag 9 maart 2013

My friend Dex

Ik wist wel dat diabetes van persoon tot persoon erg verschillend was. Ik wist ook wel dat de dame die me bij de lunch vergezelde elke keer erg veel problemen had met de suikertjes. Ik kan dit moeilijk vergelijken, want eigenlijk heb ik geen problemen. Altijd stabiele waarden en mooie statistieken. Alleen de angst om te laag te staan deed me beslissen om meer dan een jaar geleden een glucosesensor te gaan dragen. Aan de regeling van mijn diabetes heeft dat niks veranderd. Die was al schitterend en dat blijft zo. Maar aan de gemoedsrust heeft het enorm veel veranderd. Nooit nog zorgen maken of ik te laag sta. Ik weet wel dat dat niet erg is, maar mijn brein heeft er een drama van gemaakt en dat blijft zo. Mijn brein veranderen is heel erg moeilijk maar de techniek maakt het overbodig.

Maar dit gebeurde er toen we in het Thaïs restaurant van Nathalie Meskens exact dezelfde lunch bestelden. We hebben sinds kort dezelfde technologie dus nu kan dat vermoeden dat we al lang hadden - dat ik stabiel bleef en dat haar suiker altijd piekte bij eenzelfde maaltijd - bevestigd worden.

De foto spreekt dan ook boekdelen. Het zegt ook dat ik gezegend ben met zo'n stabiele curve en velen zullen zich afvragen waarom je dan in godsnaam zo'n ding nodig hebt. Maar dat staat er dus los van.


Zonder de sensor zat ik wellicht helemaal niet aan de lunch. Zonder de sensor at ik mijn lunch om 15u. Niet om 14u30 en niet om 15u30. Om 15u. Dan en alleen dan was ik gerust dat mijn waardes goed waren. En enkel als ik bruin brood at van de bakker die ik goed ken. Alleen al veranderen van brood was een stressmoment. Laat staan dat ik een Thaïse lunch zou riskeren. Mijn schema was irrationeel en onredelijk streng. Maar het gaf wel de garantie dat ik geen hypo's deed. Ik had kunnen oefenen om het los te laten, stap voor stap. Ik weet dat het kan want op andere vlakken lukt het wel. Alleen is dit iets wat ik 1,5 jaar probeerde en het lukte niet. Daarom is het ook een angst. Angst is irrationeel. Met rede vat je het niet.

En sinds ik van merk veranderde is dat allemaal nog beter. Hij gaat langer mee en dat is fijn voor het budget. Hij is stabieler, net zoals ik. Hij is ook veel hipper (net zoals ik ;-) )

Daarom is mijn nieuwe vriend Dex een geschenk uit de hemel :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten