donderdag 7 maart 2013

SMD solderen

Dat ik het nog kan, dat had ik al een tijdje door. Maar de nieuwe technieken zijn best wel moeilijker. Er komt ook heel wat meer aan te pas dan een soldeerbout en wat soldeersel. Het plan was dan ook om zelf Arduino's in elkaar te solderen.

Gelukkig was ook dat allemaal in stock in Chinese winkels. Eventjes geduld moest ik hebben, maar vandaag is de eerste microcontroler in SMD formaat op een printplaat gesoldeerd. Dat het dus ook lukt zonder een geautomatiseerde robot, dat heb ik gemerkt. Alleen de afwerking is minder mooi, de soldeerpunten zijn zo klein dat je het niet ziet. De loep gebruik ik om de klus te klaren en een telelens op het fototoestel om te controleren of het echt goed is. Kortsluitingen kan je niet zien met het blote oog. Dit was de eerste van 20 printplaten en hij lukte meteen.

Als ze alle 20 lukken, heb ik dus 20 Arduino's zelf gesoldeerd. Misschien komen er nog enkele kleine componentjes bij, maar op het eerste gezicht is dit een werkende basis die bijvoorbeeld een geocache kan besturen. En vooral: als vandalen een Arduino vernielen is dat pijnlijk voor de portemonee. Dit ding kost maar enkele dollars en daar lig ik niet van wakker :-)1 opmerking:

  1. Dag Jan,

    ik kwam toevallig op je site uit en heb met belangstelling gekeken naar het filmpje waar je de SMB chip soldeerde. Zelf heb ik soldeercursus gevolgd bij Weller in Duitsland, en als ik je een goede raad mag geven voor de toekomst. probeer SMD's te solderen met hete lucht. Zorg ervoor dat alles goed geaard is, en soldeer dan met hete lucht gebruikmakend van vloeibaar soldeersel. Dit is een mengsel van flux met microballetjes soldeersel. Als je SMD devices op de gewone manier soldeert, is er meer kans op microscheurtjes in de soldeercontacten.

    Greetz
    BEnny

    BeantwoordenVerwijderen