maandag 15 april 2013

One Dollar Arduino

Het moest wel kleiner. En het moest goedkoper. De echte prijs is rond de 20€ als je geen Chinese import koopt. En een Arduino is dat geld meer dan waard. Alleen is één Arduino niet voldoende om iets in elkaar te knutselen. Elke keer als ik een ideetje heb, zou het me dus 20€ gaan kosten en dat is echt te veel. Ofwel heb ik gewoon te veel ideetjes, dat kan ook.

Maar als je in 't geval van geocache-ideetjes bijvoorbeeld denkt aan een multicache met 8 waypoints die elk een Arduino nodig hebben, dan is de kost aan Arduino's alleen al 160€. Reken alles nog eens maal twee omdat die niet vanzelf aanschakelt. Batterijen of zonlicht zullen een handje moeten helpen om hem op te starten. Er moet ook een manier zijn om het aan te schakelen, een gewone on/off switch zou ik liefst vermijden. Het mag origineler dan dat.

Daarom ging de zoektocht verder. Een Arduino Mini uit China was de laatste stap, en die bracht me tot op 6 dollar. Op zich een heel mooie prijs, was het niet dat je nog steeds iets koopt wat veel te goed is voor je doel. Je krijgt voor die prijs een "toestel" met 23 in- of uitgangen met een geheugen waar je je levensverhaal in kwijt kan. Als waypoint 4 van je cache alleen een display is die coördinaten geeft, is dat een beetje overkill.


Ik ben gestrand op één dollar. Laat ons zeggen minder dan twee Euro als je binnen de Benelux koopt.
Deze wonderboys heb ik uit het ruime aanbod microcontrollers opgepikt en van elk heb ik er tien in huis. De kleinste heet Attiny 85 en die heeft net dat voordeel, van de kleinste te zijn dus. Met 8kB geheugen heeft ie nog plaats genoeg om grote programma's bij te houden. De grotere broer is de Attiny 2313 en hij heeft slechts 2kB ter beschikking. Dat is krap, maar genoeg voor simpele logica. En met 18 I/O pinnetjes spreekt ie vloeiend met de buitenwereld.Ik moest wel eerst deze programmer kopen voor - laat ik de prijs nu even kwijt zijn - 20€. En de programmeer adapter kon ik zelf nog in mekaar solderen. Nu kan ik deze dingen dus voor één dollar laten doen wat moet.
Het is niet de bedoeling om dit te gebruiken als Arduino, maar het kan dus wel. Slimmeriken maakten voor beide modellen een andere "core" zodat de Arduino omgeving met deze 2 chips kan werken. Er zijn beperkingen omdat bijvoorbeeld de tweede geen analoge ingangen heeft. Hij heeft ook minder geheugen, dus Arduino functies die grote libraries gebruiken worden niet ondersteund. Maar dan ook, als je complexe dingen gaat doen, is dit in elk geval niet van toepassing. Dan haal je toch de echte in huis.

1 opmerking:

  1. Je kunt ook gewoon een PIC microcontroller nemen. De goedkoopste kost 15 cent...

    BeantwoordenVerwijderen