donderdag 9 mei 2013

PowerLED lichtbrug

Van de 50 power LED's die ik had aangekocht moest ik toch zinnige toepassingen bedenken. Eéntje is dus deze geworden: een lichtbrug met LED's. En geloof me, het heeft enorm veel nut.

Dit zijn de LEDjes die ik kocht op AliExpress. LEDverlichting is duur, maar als je de onderdelen apart koopt, is het spotgoedkoop. Deze LED's hebben een vermogen van 1W per stuk. Dat is niet veel, maar als je er een aantal combineert geeft dat toch behoorlijk veel licht.
En voor 11 dollarcent per stuk kan je niet sukkelen.De bedoeling is dus een lichtbrug te maken die zowel bovenaan als aan de zijkanten licht geeft. Met 8 LED's kom ik ruimschoots toe qua lichtsterkte, en ik heb licht verdeeld over 4 stuks aan de bovenbalk en telkens twee keer twee aan de zijkanten. Verder moest de constructie ook opvouwbaar zijn, anders is het gewoon vreselijk onhandig om op te bergen.


Dit is het resultaat:En opgevouwen past het gewoon in de schuif...Het enige dat een beetje vreemd is bij zo'n LED's is de voeding. Dat maakt het ook erg duur in het eindproduct dat je kant-en-klaar in de winkel koopt. Je moet ze immers voeden met een constante stroombron, en geen constante spanningsbron. Als je er gewoon 12V zou aanhangen, branden ze meteen door. Het beste is dus om er een schakeling aan te verbinden die een constante stroom van 350 mA levert in plaats van een constante spanning.

Dat heb ik niet gedaan :)

Eerst en vooral omdat ik dat niet ken, maar ten tweede ook omdat ik heel gemakkelijk met een microcontroller de LED's kan besturen. Als ik dat doe, heb ik meteen ook een dimmer op de LED's. Dat was trouwens ook een vereiste voor mijn doel. Het uiteindelijke ontwerp heb ik nu zelfs gebouwd met drie dimmers: één voor de linkse balk, één voor de hoge balk en één voor de rechtse. En ja, dat is heel nuttig.

Deze microcontroller regelt de drie kanalen van de dimmers. De display met de rode lichtjes geeft met drie lijnen aan hoe hard de dimmer staat. Dus één lampje is bijna donker, terwijl een balk van 8 lampjes het maximum aangeeft. Als alles brandt zie je dus drie rode balkjes van 8 rode lichtjes op de display.

Het principe van LED's dimmen met een microcontroller is heel eenvoudig: ik gebruik een PWM uitgang van de microcontroller die is aangesloten op een MOSFET. Die stuurt de LED's aan.

Ik kende niks van MOSFET's maar dankzij dit filmpje op YouTube ben ik helemaal mee :-)OK, maar wat kan je er nu mee doen?

Je kan er de kat mee verlichten :D

2 opmerkingen:

  1. mohahahah Jan toch... "je kan er de kat mee verlichten".. Vol spanning lees ik je relaas en ben razendbenieuwd wat je van plan bent met je lichtbrug. Ik heb mezelf ervan weergehouden om meteen door te scrollen naar het einde van je blog. Je bent zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En blij dat dat beest ermee is :D ...

    BeantwoordenVerwijderen