donderdag 6 juni 2013

Dark room, red lights

Het is een beetje vreemd om op het plan van het appartement dat je kocht de benaming donkere kamer terug te vinden. Het is natuurlijk niet iets waar we nog veel nut van hebben in het digitale tijdperk, maar toen de originele bewoner vijftig jaar geleden besliste hoe zijn droomappartement er moest uitzien, hoorde daar een donkere kamer bij. Ik weet niet of het nu hobby of beroep was, maar een passie was het zeker. Anders ga je toch niet speciaal een ruimte voorzien met dat doel.

Ondertussen was de kamer in gebruik als extra berging en sinds wij eigenaars werden ook als wasplaats. Maar sinds enkele dagen is het originele concept in ere hersteld. Mijn hobby schreeuwt immers opnieuw om een donkere kamer, ofwel dark room zoals het beter past bij een koppel met onze geaardheid.

Er ontbrak nog één ding, en zoals je ziet is dat nu ook opgelost. Een dark room heeft rood licht nodig. Dat is echt zo hoor, er is een wetenschappelijke uitleg voor.

De fotogevoelige laag die op mijn printplaten ligt, is gevoelig voor UV licht. In normaal wit licht zit ook altijd een beetje UV licht. De printplaat mag dan ook enkel in de belichtingsbak haar UV stralen krijgen en niet vroeger dan dat. Als UV licht de plaat bereikt vóór ze bedekt is met de transparant die in de lichtbak is vastgekleefd, zal de fotogevoelige laag eerder loskomen. In het kleurenspectrum ligt rood licht ver verwijderd van UV licht en daarom kan ik dus in dat licht de printplaat inspecteren zonder dat dit probleem zich voordoet.

Omdat ik niet wil dat mijn gevoelige laag vroegtijdig loskomt, is dit licht dus ideaal ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten