zaterdag 22 juni 2013

Oud speelgoed

Normaal ben ik in de wolken als er nieuw speelgoed arriveert. Deze keer ben ik helemaal in de wolken met oud speelgoed.Deze oscilloscoop is van onder het stof gehaald bij mijn broer en ik heb hem nu in gebruik. Ik denk niet dat ie nog echt in gebruik was, want ik weet nog wanneer ie werd aangekocht. Het exacte jaar ben ik kwijt, maar ik weet dat ik jong was. Daar komt nog bij dat het toen al een tweedehandsmodel was met zoveel jaren op de teller. Ik hoorde al dat het eruit ziet als oude rommel, maar kenners weten dat het heel erg waardevol is. En dan maakt het helemaal niet uit hoe oud ie is, hij werkt echt nog perfect.

Omdat ik me niet bezig hou met analoge elektronica maar enkel met digitale signalen zou je misschien denken dat het weinig nut heeft. Of dat ik alleen maar een digitaal model kan gebruiken. Maar dat klopt helemaal niet: tot nu toe had ik geen enkele notie van tijd in projecten die ik heb gemaakt. Dat gaat nu dus veranderen.

Omdat ik alleen digitale signalen zal zien, is het beeld een beetje saai. Een mooie sinusgolf zal er bij mij nooit op verschijnen, maar toch viel mijn mond open van verbazing toen ik de PWM signalen van mijn Arduino uit ging meten.

Dit hoort er namelijk helemaal anders uit te zien en het verklaart waarom mijn servo's vaak niet goed werken. Ik zal moeten uitzoeken hoe het komt, maar zonder dit ding zou ik het nooit hebben gezien. Het komt erop neer dat de lijntjes bovenaan 10% van de breedte hebben die ik verwachtte. Het verklaart ook waarom ik LED's nooit fatsoenlijk gedimd kreeg. Enfin, er is dus opzoekwerk nodig...

Ik ben in elk geval heel blij met het nieuwe speeltje :-)

1 opmerking:

  1. mijn vader heeft ook nog van die dingen staan. Ik dacht vroeger als ik klein was dat het allemaal kleine tv-tjes waren???

    BeantwoordenVerwijderen