vrijdag 21 juni 2013

Er hangt iets in de lucht

Als je 16 mensen aan een tafel zet en je vraagt hen om zich voor te stellen in één minuut dan lukt dat niet. Hoewel de meesten wildvreemden zijn voor elkaar, en de minuut eigenlijk bedoeld is om jezelf voor te stellen, toch heb je niet het gevoel dat het nodig is. Je hebt immers altijd het gevoel dat je hen al jaren kent.

Ik weet hoe het komt. Ik weet het al enkele jaren. We hebben dat te danken aan alcohol. Ik meende echt wat ik zei toen ik tien redenen neerschreef waarom ik blij was met mijn drankverslaving. Er was er ééntje bij die zei dat iedereen luistert als iemand spreekt. Daar mocht wat aan bijgeschaafd worden naar mijn mening, want soms was de tijd vanavond korter en ging ie sneller dan wat ik gewend ben.

Maar dat is dus heel normaal. Zet 16 mensen met dezelfde passie aan één tafel en je krijgt vuurwerk. Voor de duidelijkheid, de passie is nuchter leven en daarom is één minuut veel te kort om ze uit te leggen. In één minuut past zelfs de lijst van mijn nieuwe hobby's niet. Laat staan dat het tijd genoeg was om uit leggen waarom ik zo blij ben dat ik uit die mallemolen ben gestapt die de sociale drinkers rondom mij nog stevig op dreef houden.

Laat dat nu net het doel zijn van de avond. Dat werd later pas duidelijk, toen de initiatiefnemer aan zijn minuut begon. Het zat in een klein zinnetje in de Koppenreportage en het hield me meteen vast. De vraag was waarom hij zich de vreemde eend in de bijt moet voelen als ie op een bruiloft de enige nuchtere mens is naast 249 beschonken genodigden. Daar ging het vandaag om, dit is de passie die hem zo boeit. Het is de missie die nu voorop is gesteld: mensen bewust maken van het feit dat niet drinken geen straf is maar een zegen. Op café gelooft geen hond je, maar dat zal dan ook niet meteen het doelpubliek worden.

Wist je dat ze alle 16 hetzelfde zeiden? Niet in detail, niet de details van hun leven want die verschillen. Maar de zoektocht die eerst moeilijk was en dan bevrijdend, de fouten en soms het herval, de ernstige verhalen waarom het zo ver kwam. Soms verschilt de ernst van de problemen, maar de opluchting is unaniem. Nuchter leven is cool.

En dat wordt de nieuwe boodschap. Wij noemen het altijd de kracht van de tafel. Alleen, dit was geen AA tafel. En dat maakt het heel bijzonder.

Er werd iets nieuws geboren en ik was er bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten