maandag 8 juli 2013

De rem is kapot

Noem het een gebrek of een karaktertrek als je minder negatief bent ingesteld. Feit is dat het heel sterk aanwezig is en ik ben zeker niet alleen. Hoe meer mensen je ontmoet die alcoholvrij leven, hoe vaker je dezelfde kronkel ontdekt. Ze hebben hem namelijk allemaal, en net dat is één van de redenen waarom het fout liep.

Als er het woordje te aan voorafgaat is het slecht. Te groot, te dik, te snel, te hoog, te braaf... "TE" is nooit goed, behalve in tevreden. Aan een andere tafel heette het anders: de rem is kapot. Dat is een exacte omschrijving van het probleem en alles wat ik doe of deed is doorweekt met datzelfde fenomeen.

Om de zomer door te komen kan je één paar schoenen kopen. Twee als je afwisseling wilt, maar 14 kan je nooit verklaren. Ik kan het wel hoor, ze waren op. Er waren maar 14 nieuwe modellen in dat zomerseizoen bij Geox. En ik moest ze alle 14 hebben, ik had geen andere keuze.

Gelukkig wist ik toen al hoe het kwam, want enkele jaren eerder had een psycholoog me ingefluisterd dat die rem kapot was. Hij leidde dat niet alleen af uit het feit dat ik de jaren daarvoor meer dan één fles vodka per dag dronk, hij leidde het af uit mijn verhalen die ik uit mijn jeugd vertelde. Dat doen die mensen, ze horen je uit tot in je jonge jaren.

Hoe ik nachten wakker bleef als puber, tokkelend op een klein computertje dat maar niet wou luisteren naar wat ik zei. Hoe dat zo lang duurde tot het wel zo was, maar de voldoening was navenant. Het heette programmeren en het zou mijn beroep worden. De deur van de kamer opende op mijn spraakcommando en de gordijnen deden dat ook. Dat zoiets heel bijzonder was, dat heeft ie mij geleerd. Niet in de eerste plaats omdat ik het kon, maar omdat ik niet kon stoppen tot het werkte.

De rode draad ging verder en het was dezelfde man die me uitvroeg over latere jaren. Zeven jaar aan één stuk at ik geen aardappelen, geen rijst, geen pasta, geen brood, kortom geen koolhydraten. Het was de beste manier voor mij om af te vallen en ik maakte een website over dat Atkinsdieet. Mensen lazen het en deden mee. Ze vielen ook goed af, maar na enkele jaren bleef het discussieforum stil. Normale mensen houden dat immers niet vol, zo'n eetgewoonte. Maar als de rem kapot is, voel je dat niet. Ik had ook nooit het gevoel dat ik iets raar deed. Ik zou het trouwens nog doen, moest mijn pancreas niet de geest gegeven hebben (die deed dat niet om die reden, voor alle duidelijkheid.. ik had alleen pech).

Het gevoel bleef weer hangen na een getuigenis die ik gaf over mijn insulinepomp en de glucosesensor. De endocrinoloog die in de zaal zat, zei tussen neus en lippen dat ik dan wel het goede voorbeeld was, maar dat andere mensen met dezelfde aandoening nooit zo fanatiek bezig zijn met hun diabetes. Ik ken er zo nog hoor. Mijn eigen endocrinoloog liet me dat al vaker verstaan. Ik mag geen vragen stellen om iets aan te passen aan mijn insulinepomp want dat is belachelijk. Mijn suikerwaarden zijn zoals die van een niet-diabeet dus waarom zou ik beter willen? Hij zei me letterlijk dat ik meer chocoladekoeken moest eten. Ik moest toch normaal leven?

Ik zou de lijst kunnen aanvullen met bloggen, geocachen of bestellingen op Chinese websites. Maar ik denk dat de rode draad duidelijk aanwezig is.

Laat dat nu net het sterke punt zijn aan de afwijking. Maar om dat te snappen moest ik het eerst nog eens heel duidelijk horen van een andere nuchtere jongeman. Uiteraard heeft ie de afwijking ook, anders had ie zich nooit zo lang laveloos zat gedronken. Maar de logica is exact dezelfde. Alleen heeft ie het een beetje anders ingevuld. Hij heeft er zijn beroep van gemaakt. Omdat ie zo fanatiek en zo gedreven is in alles wat ie doet, kan ie nu mensen helpen die willen stoppen met drinken. En heel vaak is dat nu ook al gelukt. Hij beschouwt het dan ook niet langer als een gebrek, maar als een gave. Gebruik dezelfde kapotte rem in positieve zaken, en je kan bergen verzetten. Dat is ook wat ie nu doet.

Als het zo in elkaar zit, ben ik best wel blij dat mijn rem kapot is.

Ze zorgt er namelijk ook voor dat ik nuchter blijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten