woensdag 7 augustus 2013

Back to basics

Zo deed ik dat dus vroeger. Ontbijt en lunch zaten meestal in die richting, alleen deed ik na een tijd misschien minder moeite om dat samen te stellen en op een bord te leggen. Als je goed uitkijkt in de supermarkt, vind je wel een slaatje dat dezelfde ingrediënten min of meer heeft. Ik vond zelfs een heel gamma aan tonijnslaatjes met groentemix in blik dat zeker te pruimen was.

Nu doe ik dat dus opnieuw. De reden was eerst omdat ik de boterhammen beu was. Sinds mijn diabetesdiagnose at ik opnieuw "normaal" na 7 jaar op de Atkinsmanier te leven. Maar wat velen normaal vinden, steekt me plots weer tegen en ik dacht weer vaker hoe het toen was. Daarom dus opnieuw een poging om één maaltijd per dag zo te eten en inmiddels zijn het er twee.

Spek met eieren als ontbijt heb ik altijd graag gemogen. Dat doe ik dus opnieuw, en ondertussen ook zonder brood. De lunch is dan steeds een variant op het bovenstaande thema.

Het struikelblok was diabetes. Daarom was ik weer "normaal" gaan eten. Maar sinds mijn insulinepomp en vooral sinds de Dexcom glucosesensor, kan ik echt alle kanten uit. Je zou kunnen denken dat je dan alles kan eten, vooral dingen met veel koolhydraten. Maar ook dingen zonder koolhydraten kunnen nu dus heel gemakkelijk. Toen ik nog insulinepennen gebruikte om mijn dosis te krijgen, was dat moeilijker en misschien was dat de reden waarom mijn diabetesteam toen zei dat Atkins en diabetes niet samengaat.

Nu dus in elk geval wel. Ik zou mijn team graag dit grafiekje eens voorleggen en ik ben het zeker van plan. Het is de droom van elke diabeet denk ik.


De grafiek ligt een beetje te laag tot 11u, dan heb ik de sensor wat gecorrigeerd. Maar voor de rest is dit overdag zo stabiel dat je zelfs niet meer ziet hoe laat mijn maaltijden in de curve passen. Het avondmaal is wel met koolhydraten, dus daar zie je wel een stijging zoals dat normaal gaat.


Maar deze waarden zijn wel heel erg stabiel. De standaardafwijking geeft aan hoeveel de bloedsuiker op één dag varieert. Dokters zijn blij als die onder de 60 blijft. Als ik heel de dag normaal eet, haal ik waarden rond de 25. Nu is dat over heel de dag 14, en als ik altijd Atkins zou volgen (dus ook het avondeten zonder koolhydraten) dan zou de standaardafwijking 6 zijn.
Ik vraag me dus echt af waarom men me ooit zei van dit niet te doen. Ik vraag me ook openlijk af waarom men blijft aanhouden dat ik 300g koolhydraten per dag nodig heb, terwijl ik er nu 60 eet en mijn waardes nooit zo goed waren.

Ah, ik doe dit trouwens ook weer om af te vallen. Er waren weer 5 kilo bij en ik zou graag terug 77 kg wegen. Het is voorlopig dus ook een dieet en niet alleen een levenswijze.

3 opmerkingen: