maandag 5 augustus 2013

BasicBoard

Ideetjes ontwerpen en prinplaatjes maken is heel leuk. Maar vaak komt één idee terug en moet je ongeveer hetzelfde printje maken dat net iets anders doet. Dat is redelijk dom.


Daarom dus dit ideetje. Om het een naam te geven, noemde ik het BasicBoard. Alles wat je zoal standaard kan doen met digitale speeltjes zit erin. En het fijne is dat je dus naargelang de toepassing gewoon hetzelfde printje maakt en enkel de componentjes er op soldeert die je nodig hebt.
Ik heb zelfs een echte specslist, hoe cool is dat ;-)


- LCD display 1x16, 2x16 of 4x20 karakters
- 16 toetsen numeriek keypad
- programma interface
- SMD buzzer
- 2 servo besturingen
- seriële poort
- accubewaking voor interne batterij
- accubewaking voor servobatterij
- 1 draads interface voor verbinden boards
- 4 vrije ingangen/uitgangen
Er is dus een display, toetsenbord en je kan dingen doen bewegen met 2 servo's. De batterijen zijn oplaadbaar, en van dat hi-tech type dat kapot gaat als je ze te veel ontlaadt. Daarom heb ik accubewaking voorzien die de spanning controleert. Als die te laag is gaat eerst het licht van de display uit en krijg je een waarschuwing dat de batterij bijna plat is.

Met de mini buzzer maakt het ding ook simpele geluidjes. Je kan meerdere bordjes verbinden die elk hun eigen ding doen. Ze kunnen dan info uitwisselen over één enkel draadje. Met de seriële poort hang je het aan een PC en de programmeerinterface werkt ongeveer op dezelfde manier maar is veel krachtiger. Geef toe dat ik van een 7-segment displaytje dat coördinaten toont toch al een hele weg heb afgelegd, niet?

Deze vijf bordjes ga ik echt gebruiken in een geocache. Ze communiceren met mekaar en doen allemaal iets verschillend. Er komen natuurlijk meer toetsenbordjes en schermpjes aan te pas, dit zijn enkel de printjes met de elektronica. Maar dat is kwestie van inpluggen, verbinden en programmeren.

Laat dat nu net het makkelijkste zijn. Wat is dit toch een heerlijke hobby ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten