donderdag 7 november 2013

90 days, 90 meetings

Die hards kennen dit wellicht. Hoewel ik moet zeggen dat ik al lang bij de AA zat voor ik die woorden hoorde.

90 days, 90 meetings is simpel: als je zo erg het varken hebt uitgehangen dat je echt niet meer anders kan dan naar de AA gaan tot je alles uit je hoofd hebt gebannen wat in de verste verte met alcohol te maken heeft, dan doe je dus 90 AA vergaderingen in 90 dagen.

Toen ik voor de eerste keer binnenkwam, werd mij niks verteld over dit principe. Ik denk ook niet dat het in België echt zo vaak toegepast wordt, maar ik kan me wel vinden in die regel. Alles hangt af van de situatie en iedereen aan deze tafel is verschillend. Niemand kan je verplichten iets te doen, je zit vandaag toch ook vrijwillig hier?

Eén voor één zegt elke tafelgenoot wat ie te zeggen heeft. Is het toeval dat één spreker het ook effectief doet op dit moment? Ja dat is. Toeval bestaat hoor, wist je dat niet? Maar het komt goed uit dit maal en misschien helpt het om ooit door te dringen tot de diepste dieptes van je probleem. Als je hier opnieuw zit na zoveel maanden, spreken over de enkele uren die je nu nuchter bent, zeg je zelf terecht dat je weinig recht van spreken hebt. Anderen zeggen dat al lang niet meer, maar sommigen stopten nog voor je geboren was. En heel cru gezegd ben je voorlopig enkel je kater aan 't volpraten.

90 days, 90 meetings. Het lijkt vreemd en ongemakkelijk. Hoe doe je dat in de praktijk? Kom je 's avonds thuis en ga ja dan na 't eten naar de AA, gewoon 90 dagen aan één stuk? Zonder ook maar één dag over te slaan? Het lijkt me onwaarschijnlijk dat iemand dat kan volhouden en toch doen mensen het. Maar niemand zegt nu iets, misschien ben ik wel de enige die denkt dat het nu een goed idee zou zijn.

Het lijkt onbegonnen werk en het is niet realistisch. Je krijgt het nooit in je dagplanning want die is wellicht druk, druk, druk. Maar één idee laat me niet los. Wat deed je vroeger met gemak 90 dagen na elkaar? Ik deed het zelfs jaren. Altijd en elke dag. 90 dagen lijken plots een kleinigheid als je het hier meent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten