vrijdag 8 november 2013

Smooth scroll

Ik heb gemerkt dat ik helemaal niet consequent ben.

Binaire getallen zijn fun, fun, fun. Maar geen hond die dat ooit nodig heeft in zijn dagelijks leven. Nu is dat wellicht wat scherp gesteld, maar de meeste mensen leven lang en hopelijk gelukkig zonder ooit te snappen hoe dat binaire stelsel werkt. Dat hoeft ook niet, want je kan een binair getal zo omzetten naar decimaal met een app op je GSM of online op een website die Google je toont.

Maar verder dan dat heb je ze nooit nodig. Zelfs als je in de branche zit waar ik in zit (moet ik ondertussen 'zat' schrijven?), is dat niet echt een issue. Programmeren onder Windows kan je denk ik best zonder erg veel details te kennen over binaire getallen.

Vroeger, heel lang geleden toen ik jong was, was dat helemaal anders. Ik was zo jong dat ik nog op school zat, dus zo anders was het niet. Het was evenzeer nutteloze kennis op de schoolbank, maar in de computerles kwam het van pas. Voor de duidelijkheid, dat was een hobby waar ik de dinsdagavond mee opvulde. De leerlingen waren bezeten door een smooth scroll. Dat is een manier om een regel tekst van rechts naar links over het beeld te laten bewegen, zonder dat de volzin voorbij schokte. De truuk was dat je de regel telkens met één beeldpunt naar links schuift, in plaats van telkens één volledige letter. En die truuk was voor ons echt wel mega bangelijk (alleen bestond dat woord nog niet), want je moest dus een jaar les hebben gevolgd om dat te kunnen. Omdat dat toen rekenkracht kostte, moest het in machinetaal geschreven worden en daarom was het dus extra uitdagend.

Daarom dacht ik er aan deze week en daarom ben ik niet consequent.

De truuk was simpel als je binaire getallen doorhebt. Ik heb het nog eens old school style getekend met zo'n vierkleurige stylo die in 1985 echt in was. Geloof je het als ik zeg dat het echt zo is maar dat de kleurenvullingen leeg zijn? Soit, zo werkte het dus. Als je even goed kijkt staat er een karakter 'a' die worden voorgesteld door de eentjes in het kader. De acht getallen onder elkaar vormden dus 64 puntjes op het beeld, en zo toverde je een 'a' op het scherm. Om een smooth scroll te doen, moest je gewoon alles maal twee doen, zo simpel is het. Tel het maar eens na, als je de acht eentjes en nulletjes op één rij naar links schuift, en dan aanvult met een nulletje, dan heb je in feite gewoon het decimaal getal maal twee gedaan. En daar werden we dus wild van. Van het resultaat vooral dan, want dit is maar saai en theoretisch.

Toch was de leraar niet zo enthousiast, want een smooth scroll haperde ook, beweerde hij. Hij haperde per puntje een beetje zodat de tekst vervormd leek, en op zijn scherm was het ook zo. We moesten er met z'n allen rond gaan staan, want een beamer moest men nog uitvinden. Ik had nog geprobeerd om hem na de les uit te leggen dat je dit in een interrupt moest programmeren, zodat de beweging vlotjes de schermopbouw volgt. Zo wat napraten in het café onder het kleine zaaltje waar de les doorging, dat deden we elke week, hij en ik. Maar ik weet niet of ie mijn versie vanaf dan heeft opgenomen in zijn les.

Maar het was spannend en ik ben blij dat ik het toen uit een boekje heb geleerd. Alleen lijkt het even nutteloos als Latijn leren. Dat Latijn nutteloos is, heb ik altijd bij hoog en bij laag beweerd, misschien omdat ik het nooit gedaan heb. De taal is toch dood, dus why bother? Alleen zal iemand die ooit Latijn leerde er anders over denken. Ik vind binaire getallen wel nuttig en dan ben ik dus niet consequent.

Het zal geen groot probleem zijn, en ik blijf maar even bij mijn idee dat ik het graag weet. Daarom kon ik ook antwoorden op de vraag van de jongeman die er zich nu vragen over stelt. Zijn vader is jonger dan ik, dus hij zal zo ongeveer de leeftijd hebben die ik toen in de computerclub had. Maar deze jongeman zoekt het op op internet en hij heeft gelijk.

Alleen, als je nu een geoache wil maken met een moeilijke vraag die men niet kan oplossen met een online tool, dan heb je deze kennis nodig. Komt dat nu even weer goed uit of niet? Ik ben trouwens met mijn Arduino's en microcontrollers nu heel vaak bezig met binaire getallen, want nu hangen er echt elektrische draden aan die nullen en enen. Nu moet ik dat wel kennen, anders kan ik zelfs stap één in deze wereld niet zetten. Alleen, carrièregewijs is het dus even waardeloos als Latijn.

Laat me dan maar even lekker inconsequent blijven. Ik vind het goed zo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten