maandag 23 december 2013

Lightbox 360 software

Ik was al even op zoek naar goede software die enkele eenvoudige dingen kan doen. Helaas schijnt wat ik nodig heb niet echt te bestaan, ofwel is het voor een kostprijs die niet binnen mijn budget ligt. Dat heeft uiteraard veel met het budget te maken ook ;-)

Als ik die mooie roterende beelden wil maken, is daar software voor nodig die de 100 foto's per draai omzet naar een filmpje of een animated Gif. Daar is geen probleem mee, die software heb ik en die doet wat ie moet doen. Het echte probleem zit hem in de voorbereiding van de 100 foto's.

Je kan met elk tekenprogramma eenvoudige handelingen doen zoals trimmen en de resolutie veranderen. Dat is het belangrijkste voor mijn foto's, maar ik slaag er tot nu toe niet in om het goed te doen. Het probleem is natuurlijk dat je de handeling niet op één enkele foto moet doen, maar wel op 100 foto's.

Daar komt nog eens bij dat je om te beginnen rekening moet houden met alle foto's vooraleer je bijvoorbeeld gaat trimmen: het volstaat niet om op foto 1 te kijken hoeveel 'wit' je kan wegsnijden als daarmee misschien 50 foto's 'buiten beeld' vallen. Je moet dus alle foto's gezien hebben vooraleer je ze kan verknippen.

Ik vond wel software die dat doet, maar niet goed genoeg. Daarom heb ik dit zelf geschreven, het doet nu exact wat ik wil en het doet dat heel snel. In het eerste voorbeeld zie je hoe ik foto's kan trimmen met enkele muisklikken, of zelfs hoe de software dat automatisch doet.

Ik heb dus heel wat rekenwerk gedaan om per foto te kijken waar de witte randen zich bevinden. Dat was niet eenvoudig, omdat het in 't echt nooit echt wit is, maar eerder witte stukken en lichtgele stukken op de plaatsen waar er wat minder licht is. De truuk was dus om de software te laten bepalen wat hij als 'wit' ziet, en dus weg mag knippen en wat echt het begin van de foto is (in dit voorbeeld veel blauw). Daarbij moest ik rekening houden dat de schaduw van het object niet mag weggeknipt worden. Ik heb dus een soort tolerantie ingebouwd die bepaalt hoeveel de kleur mag afwijken zonder echt stukken van de afbeelding weg te knippen.In dit tweede voorbeeld zie je hoe simpel het nu wordt: ik kan op minder dan één minuut 100 foto's op maat knippen en daarna omzetten naar een goede beeldresolutie die ik nodig heb om er een bewegend beeld van te maken. Nu staat dat op 580 puntjes omdat deze blog op die manier werkt, maar ik kan er alle kanten mee uit. Dus enkel 100 bestanden openen, enkele muisklikken en alles is klaar :)De volgende uitdaging is de knop 'pixelwhite', die zal de 'gele' stukken helemaal wit moeten maken zodat je geen randjes ziet als ik de bewegende beelden op de witte achtergrond van deze blog plaats.

Dat is nog een behoorlijke uitdaging !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten