dinsdag 24 december 2013

Contour Link bug


Veel zotter dan dit moet het toch echt niet worden. Op de vorige consultatie bij de endocrinoloog heb ik nog gemeld dat er echt wel een fout zit in de glucosemeter die ik heb. De reactie van de twee diabetesverpleegkundigen was een beetje van: "ja, dat zal wel..." hoewel het niet meteen werd uitgesproken.

Toch is dit een typisch voorbeeld van hoe het mis loopt. Ik had een hypo en voelde ook wel dat het niet goed zat. Voor niet diabeten: een hypo wil zeggen dat je bloedsuiker te laag staat, en ik (en de meeste andere lotgenoten) worden daar behoorlijk slecht van. Nu is deze waarde het absolute minimum dat ooit op mijn meter verscheen. Normaal zijn we content als de waardes tussen 80 en 130 liggen (niet iedereen is zo streng ;) ), maar 18 wil zeggen dat je in een coma moet liggen.

Het probleem doet zich voor als ik te weinig bloed geef aan de strip die in het toestel past. Dat toestel weet dat, en het geeft ook een alarm als het te weinig bloed ziet. Je krijgt dan ook geen meting, maar je moet opnieuw proberen. Dat systeem van die alarmen werkt ook, want ik heb het alarm al enkele keren gezien.

Maar het werkt dus niet goed. Er is een verschil tussen wat het toestel als 'te weinig bloed' ziet en wat écht te weinig is om een goede meting te doen. Ik wist dus ook meteen nog voor die waarde verscheen dat het niet zou kloppen (ik kan ondertussen inschatten wat de kritische hoeveelheid bloed is waarop het elke keer misloopt).

Dit was trouwens de echte waarde die hij één minuut later gaf. Ik zal er maar op vertrouwen dat het juist is, het voelde in elk geval aan als 61 ;)


Maar dit zou toch echt niet mogen zijn, ik weet nu wel dat ik bij 18 mg/dl weet dat het niet kan, maar wat als ie op een hoger bereik die fouten ook maakt? Wat als ie 80 zegt als het in 't echt 160 is? En dat zonder enige foutmelding?


Enfin, ik krijg volgende keer een nieuwe meter omdat deze naar 't schijnt niet meer voldoet aan de nieuwe strengere normen voor glucosemeters.

't Zal wel zijn !

1 opmerking:

  1. Wist je dat vroeger alle meters dat hadden? Gewoon jezelf eraan wennen dat je altijd en overal véél bloed nodig hebt, voor de zekerheid. Maar ik snap wel dat je dan toch liever een andere meter krijgt .......!

    BeantwoordenVerwijderen