woensdag 25 december 2013

Extra large 7-segment display

Dit stond hier al wel vaker, zo'n 7-segment display. Maar dit is wel een heel klein beetje anders. De normale displays die ik gebruik zijn 0.35 inch groot, dus dat is nog geen centimeter. Deze zijn 2.3 inch, dus bijna zes centimeter groot.

Uiteraard komen ze uit China, uiteraard zijn ze goedkoop en uiteraard ga ik ze in een geocache gebruiken. Het is wel even wennen, want wat ik tot nu toe deed met die dingen was behoorlijk straight-forward elektronicagewijs. Je kan die dingen direct aansluiten aan een microcontroller en ze werken mits een beetje dimwerk of een extra weerstandje op een normale batterijspanning die ook de microcontroller voorziet van voeding.

Bij deze modellen, die ik trouwens per 20 moest kopen, is het een ander verhaal omdat elk segment (elk streepje) uit de display uit verschillende LED's bestaat. Ze hebben dan ook een hoge spanning nodig, en je moet ze besturen alsof ze grootverbruikers zijn.


Ik stuur ze nu aan met een extra chip die normaal gebruikt wordt om de wikkelingen van een stappenmotor te besturen (een ULN2003). Ze verbruiken dus meer spanning en meer stroom, maar dat wil niet zeggen dat ze niet op een gewone 9V batterij kunnen werken.

Het voorbeeldje in dit filmpje is trouwens gedimd tot 20% van de maximale lichtsterkte, anders kon ik het niet filmen omdat ze zo geweldig veel licht geven. In de praktijk zal ik ze niet dimmen, want ik hoop ze op een afstand van meer dan twintig meter leesbaar te maken, zelfs bij daglicht. Of dat gaat lukken, daarvoor moet je enkele maanden wachten en dan even naar Zwijndrecht rijden om mijn cache daar te doen ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten