donderdag 26 december 2013

Hashtag

Waarom ik dat nu plots belangrijk vond, weet ik niet maar er staat nu dus een linkje in de zijbalk om mij te volgen op Twitter. Niet dat ik daar zo'n interessante dingen heb te zeggen - laat staan dat ik interessante dingen heb te zeggen tout court - want sinds 2011 heb ik niks meer laten weten aan de acht personen die me volgen op Twitter ;-)

Maar ik had het ergens anders gezien en dacht: hela dat is leuk gemaakt. Ik ben dus nog steeds niet van plan om fervent twitteraar te worden, maar vanaf nu wordt er automatisch een Tweet verstuurd als ik een nieuwe blogpagina aanmaak. Dat is fijn voor die acht mensen waar ik er ook twee echt van ken, maar dat is het punt niet.

Dit is een voorbeeldbericht van de blogpagina van gisteren:

Blog: Extra large 7-segment display http://t.co/n0bNgYFpAO #7segment #arduino #elektronica #foto #gadgets #geocaching


Het leuke is natuurlijk de hastags die automatisch worden ingevuld. Ik gebruik Twitter dan wel nooit om zelf iets te melden, maar de hashtag #arduino hou ik bijvoorbeeld vaak in 't oog.

De hashtags worden vanzelf ingevuld met de zoekwoorden (labels) die ik in elk blogbericht ingeef. Die verschijnen onderaan in elk bericht en ze zijn de basis om de tabs bovenaan samen te stellen. Op http://www.hashtags.org zag ik dat #arduino behoorlijk veel gebruikt wordt, en dan weet je dat je goed zit. Dat wil wel zeggen dat ik vanaf nu goed moet nadenken over mijn zoekwoorden hier.

Het gaat zelfs een beetje verder: als ik een veelgebruikte hastag in de titel gebruik, zal ie die ook omzetten. Zo heeft ie van het woord "Dexcom" in de titel van de hoesjes van Tallygear ook een hashtag gemaakt. Of mijn Tweet nu wereldschokkend is op het moment dat ie verschijnt en de mensen wereldwijd kunnen zien dat ik mooie hoesjes laat ronddraaien is nog maar de vraag, maar ze staan er nu dan toch ;)

Ook voor mijn Youtube kanaal wou ik hetzelfde doen. Helaas lukt dat niet automatisch via Feedburner zoals dat met de blog gaat, maar voor alles is een oplossing. Dat kan je heel letterlijk nemen op de website IFTTT.com. Daar zijn eindeloos veel mogelijkheden om logische koppelingen te maken van het type 'If This Then That'. In mijn geval is 'This' het feit dat er een nieuw filmpje werd geüpload op mijn kanaal en 'That' is een Tweet versturen in mijn naam. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dit was voor mij de meest nuttige.

Dat alles om te zeggen: deze blog zit nu ook op Twitter :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten