maandag 6 januari 2014

Lego Technic

Ik moet zeggen dat ik dit echt niet had verwacht. We spraken al vaker over hoe we in onze jeugdjaren blijkbaar gelijkaardige bezigheden hadden, zoals elke jongen dat wellicht heeft. In mijn geval kwamen er veel treintjes aan te pas, hier en daar wat Playmobil maar toch ook vooral Lego.

Ik heb heel fijne herinneringen aan die dingen omdat het voor mij spannend was om dingen zelf in elkaar te steken en er telkens weer wat van op te steken. Eén ding vond ik echt fascinerend, maar erg veel had de Sint me er nooit van gebracht: Lego Technic legde eerder de focus op mechanische dingen dan op bouwsteentjes voor huisjes met een groen grasperk met omheiningetjes of ramen en deuren op maat. Het was echte techniek met tandwielen en zelfs echte elektrische motoren.

Groot was dan ook mijn verbazing toen mijn ventje dit weekend de zolder van het ouderlijke huis even had opgezocht om na te kijken wat er nog te vinden was. Buiten enorme grote dozen met allemaal onderdelen van Lego Technic, zat er deze helemaal uitgewerkte sportwagen gewoon zo in elkaar gemonteerd volgens het bijhorende plan.

Geef toe, dit ding van bijna een halve meter lang is echt een pareltje!Enkele elektrische motoren en batterijhouders zaten ook in de doos, maar dat is verouderd. De C batterijen worden de laatste jaren niet meer gebruikt, maar met wat elektronica ertussen ben ik erin geslaagd om dit ding te laten draaien met de originele motor op de spanning die de oude batterijen dertig jaar geleden ook moeten geleverd hebben. Ik moest nog wel vooraan wat improviseren met tandwielen om een dubbele vertraging van het kleine motortje in te stellen.

Maar het resultaat is verbluffend! Niet alleen rijdt ie zoals dat vroeger was, zelfs de vier cilinders bewegen mee zoals dat toen de bedoeling was!Meteen dacht ik aan automatiseren met een Arduino om hem vanzelf te laten rijden zodat ie obstakels ontwijkt. Of ik kan een servo voorzien op de stuurinrichting en een hoogfrequent zendertje zodat ie op afstand kan bediend worden.

Maar laat ons het nu maar houden bij : het werkt nog perfect :)

1 opmerking: