woensdag 26 februari 2014

OchtendzonEr is één voordeel aan zo vroeg wakker worden. Dit is geen foto van vanmorgen maar van enkele dagen geleden. Het voordeel is dat ik voor de eerste keer in Antwerpen een zonsopgang zag van dit kaliber.

De avonden had ik al heel vaak vastgelegd en die zijn even mooi. Alleen, als je 's morgens buiten kijkt en ziet wat er gaat gebeuren, kan ik niet het statief op het terras plaatsen en mijn digitale spiegelreflexcamera opstellen om dat perfecte kiekje te nemen. De wereld slaapt immers nog en ik zou medebewoners storen. Dit is dus met de slimme foon genomen en dat zie je natuurlijk.

Het deed me denken aan iets. Er is een reden om het hier te plaatsen. Ik wil het niet vergeten, die vijftien minuten dat ik voor het raam heb gestaan. Je weet dat ik vaak schrijf over die tijd die je neemt om niet na te denken. Voor de één of de andere reden lukt het altijd als de zon op- of ondergaat. Het moet iets magisch hebben.

Eén idee zat in mijn hoofd tijdens die vijftien minuten. Weet je nog dat verschil tussen geluk en euforie? Dit is 'm dus. Ik moest dus wel aan iets denken, maar één idee in vijftien minuten, dat beschouw ik nog als niet nadenken. Ik dacht aan oudjaar en hoe dat vroeger zo'n belangrijk moment was. Ik dacht aan hoe ik kon nagenieten van de avond, 't is te zeggen het stuk dat ik me herinnerde. En ik dacht aan de dagen dat het bleef hangen. Na een dikke week was het weg. Ik herinnerde me alleen nog dat ik dacht dat ik een geweldige avond had gehad op de jaarwisseling. Maar ik kon het niet meer voor de geest halen, ik kon het niet voelen na de feiten.

Dat is exact het verschil tussen euforie en geluk. Euforie duurt eventjes en het is niet mogelijk om het gevoel opnieuw op te roepen na de feiten. Bij geluk is dat wel zo. Dit is het beste bewijs, ik zal me nu altijd nog herinneren dat ik op een ochtend in 2014 voor de eerste keer sinds ik in Antwerpen woonde zo'n mooie zonsopgang zag.

Ik speel een beetje vals door de foto hier te plaatsen. Maar ook zonder zal ik het me nog jaren herinneren.

Geluk - euforie : 1 - 0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten