donderdag 12 juni 2014

Belgacom: leugens en onmensen

Sorry voor de hoofdletters op deze pagina. Dit keer kan ik niet anders.

Ik wik mijn woorden voor ik zo'n titel ergens online plaats hoor. Maar het is wat het is en ik heb geen enkele andere mogelijkheid om mijn woede en onmacht te uiten. Dat maakt die twee woorden trouwens niet minder waar, je zou bijna denken dat ik zo'n titel schrijf net omdat ik boos ben. Dat is dus niet de reden, er waren effectief te veel leugens en het zijn effectief onmensen. Dat laatste is subjectief, maar het komt van een Belgacom medewerkster zelf.

Dit is het bedrag dat ik vandaag heb gestort aan Belgacom. Er staat geen enkele dienst tegenover en er is geen duur toestel in mijn bezit dat deze waarde heeft. Het is een opzegvergoeding van een telefooncentrale die ik enkele jaren geleden in huis nam. De centrale Forum 524 was een goed toestel, ik huurde het voor 32,37 euro per maand. Omdat ik langdurig ziek ben en mijn activiteit moest stoppen, is dit dus het bedrag dat ik moet betalen om ze op te zeggen. Ik heb het bedrag trouwens niet betaald, want dat kan ik al lang niet meer. Mijn bedrijf is klinisch dood en Werner heeft dit dus eerst overgeschreven op de rekening van de firma.

Je kan daar je mening over hebben en die van mij is duidelijk maar ik hou ze voor mezelf. Dat is niet de reden waarom ik boos ben en deze titel durf te typen. De reden is dat ik een hele tijd geleden, toen duidelijk werd dat ik deze dingen moest opzeggen omdat ik niet meer aan het werk zou kunnen, naar Belgacom heb gebeld. Een dame aan de lijn was vriendelijk en ze zei me heel duidelijk: oei meneer, dat is een lastig geval want die centrale heeft een hele dure opzegsom. Maar, zegt ze nadat ik heel mijn uitleg over rugoperaties heb gedaan, je kan altijd een mail sturen naar één bepaald adres en je medisch dossier doorgeven met alle nodige bewijzen. Wellicht zullen we daar wel iets aan kunnen doen gezien je langdurige ziekte. Ze kon niks garanderen maar zegt ze: "We zijn geen onmensen hoor!".

Dat deed ik dus en er kwam een lijvig dossier aan bij Belgacom. Documenten van de ingreep, medicatie, werkonbekwaamheid... alles om aan te tonen dat ik niemand in het ootje wou nemen. Het dossier bleef lang onbeantwoord en na een lange tijd bel ik terug om te vragen hoe het zit. De dame had heel goed nieuws voor me. Ze zei namenlijk dat het enige waar ze nog op wachtte een datum was. Ik moest een afspraak maken met de technische dienst die alles zou komen oppikken en daarmee zou het verhaal afgelopen zijn. Op dat moment vraag ik UITDRUKKELIJK of dat wil zeggen dat ik dan ook de centrale kwijt ben ZONDER extra meerkosten. Haar antwoord was: "Ja meneer, u moet zich geen zorgen maken, we komen alles halen en daarmee is het dossier opgelost".

De dienst die me zou contacteren deed dat niet, dus ik heb zelf gebeld. De datum werd vastgelegd en de dag voor die datum krijg ik telefoon van de meneer die de centrale en al de rest komt ophalen. Hij zegt me dat zijn direkte overste heeft gezegd of ik me ervan bewust ben dat er een grote opzegsom moet betaald worden voor dat soort centrale. En of hij ze dan ook echt wel moet meenemen. Ik verzeker hem dat dat in orde is, men heeft dat immers letterlijk aan de telefoon bevestigd.

Hij komt langs en neemt alles mee. Ik had gevraagd om één lijn open te laten zonder toestel, omdat ik ondertussen privé een ander ADSL abonnement had en als je een Belgacom lijn hebt, is dat abonnement goedkoper. Ik zou dan ook één vast nummer behouden. De technieker komt ter plaatse en stelt vast dat dat niet mogelijk is omdat die ene lijn die er ligt nu van dat ander bedrijf is dat de ADSL binnenbrengt. Hij kan daar geen telefoon op aansluiten. Ik zeg dan dat ik liever geen telefoonlijn heb, want de belangrijkste reden was net om die ADSL te doen werken. Hij neemt de info mee in het dossier en vertrekt met alle toestellen.

Daarna volgt een lange stroom van online klachten van mijn kant. Dat is een handig systeem, zo'n online formulier. Je krijgt een brief met de post met een dossiernummer dat in behandeling is. De klacht wordt binnen tien dagen behandeld, dat is hun belofte. Toen het niet lukte, kreeg ik een volgende brief met een verontschuldiging omdat die termijn niet gehaald werd. Verder krijg ik geen post meer buiten facturen. Ik bundel dus de online klachten en er volgen enkele aangetekende brieven richting Belgacom.

Het antwoord is beleefd en simpel. Het spijt hen dat ik ziek ben, maar ik moet het bedrag betalen. De collega die zei dat het niet zo was, heeft dus gelogen. Dat staat niet in die brief, maar het is mijn logische gevolgtrekking. Als je iets zegt dat niet waar is, dan lieg je. Dat het onmensen zijn is mijn persoonlijke mening, maar ze is uitgesproken door de allereerste dame. "We zijn toch geen onmensen" zei ze.

Blijkbaar wel dus.

Er is trouwens een volgende aangetekende brief onderweg.
Ik kreeg een nieuwe factuur met een abonnement van
een internetaansluiting DIE IK NIET MEER HEB,
een telefoonlijn DIE NIET IS AANGESLOTEN
en de huur van een telefoontoestel DAT HIER NIET STAAT.Geen opmerkingen:

Een reactie posten