donderdag 28 augustus 2014

Een fatale progressie?

Het is een nieuwtje dat soms hard aankomt, maar blijkbaar stoort het nu niet. De eerste stap uit ons boekje werd niet gelezen omdat we weer opnieuw begonnen toen we nummer twaalf hadden gehad. Hij werd gelezen omdat een jongeman binnenkwam die te kennen gaf dat het zijn allereerste bezoek was.

Het nieuwtje betekent dat je vanaf nu best niks meer drinkt. Sommigen schrokken zich een aap toen ze dat hier hoorden. Ze wisten wel dat er een probleempje was, want anders kom je niet aan deze tafel zitten. Maar helemaal niks meer drinken? Neen, dat zat niet in de planning voor ze binnenkwamen. Wellicht werden er truukjes aangeleerd aan deze tafel. Truukjes om niet elke keer buiten de lijntjes te kleuren. Een oude rot zegt steeds: "ik was het drinken niet beu, ik was het wallebakken beu".

Toch komt het niet hard aan, ofwel kan ie het goed verbergen. Ik zeg nog tegen de juffrouw naast me dat de jongeman een brede glimlach heeft en heel vrolijk meepraat. Dat zou je toch niet verwachten van een alcoholist die hulp zoekt? Hij moet in de put zitten, liefst heel diep. Hij mag niet meer weten van welk hout pijlen maken en in een laatste wanhoopspoging de reddingsboei aanvaarden die AA hem toewerpt.

Maar iedereen is anders. Dat blijkt ook uit de veertien verhalen die volgen. Niet iedereen heeft die fatale progressie waar het boekje over spreekt in stap één gevoeld. Sterker nog, de helft van de tafel zegt dat ze nooit elke dag dronken. Vaak dronk men maanden niks en de meesten dronken nooit 's morgens. Vaak werd het ook niet meer of erger. Vaak bleef het altijd bij bier en werd het nooit iets sterkers.

Maar waarom zitten die mensen dan hier? Waarom beginnen ze hun verhaal met: "Ik ben X, ik ben alcoholist"? Dat komt door dat gigantisch misverstand. Een verslaving zit in 't bloed en nu bedoel ik geen promille. Noem het een ziekte of een karaktertrek. Gebruik het woordje "alcoholist" niet als je je daar niet goed bij voelt.

Maar in dit geval is het toch erg duidelijk. Wanneer heb je een probleem? Elk weekend ruzie met de vriendin. Ook met de vrienden die ook 'sociaal drinken' en heel vaak met de barman of de buitenwipper. Zich ergeren aan mensen die op een terrasje zitten en drie kwartier nodig hebben om hun Duvel uit te drinken. Sneller drinken dan de vrienden en blijven hangen als iedereen al naar huis is. Meer is er echt niet nodig. Een alcoholist is iemand die niet kan stoppen met drinken. Zo eenvoudig had niemand het ooit benoemd.

De vraag is niet of er een fatale progressie moet zitten in het levensverhaal. Moet je eerst verder gaan en sterkere dingen gaan drinken? Moet je eerst elke dag drinken en na zoveel jaren opstaan met een borrel om de bevende handen te herstellen?

Hij antwoordt zelf met 'neen'. Ik hoop dat ie het écht snapt en volgende week hier terug zit. Door de nieuwe wind die hier waait kan het ook, want het feit dat er veertien verhalen waren stemt me blij. Dat ze vaak van nieuwe mensen kwamen die nu al enkele maanden blijven zitten, ook !

Welkom en tot volgende week !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten