zondag 21 september 2014

Fake Dremel

Deze oplossing had ik bedacht om een boorstatief te gebruiken op mijn Dremel, en ze was best wel goed. Alleen, als ik het statief wil gebruiken om gaatjes van 0.6mm te boren in een printplaatje, dan lukt dat niet goed. En niet alleen omdat het zo klein is dat ik het helemaal niet zie, maar vooral omdat dit boortje van 0.6mm niet helemaal vlot ronddraait.

Dat komt door die dat verlengstuk dat ik aan de Dremel bevestigde om het in het statief vast te maken. Zonder die lange flexibele hals draait de boor netjes centraal, maar met verlengstuk is dat wat minder. Het resultaat is een gaatje in de print dat te groot is in het beste geval, maar meestal lukt het zelfs helemaal niet en verniel ik kostbare printplaatontwerpjes door een wilde losgeslagen boor.

De oplossing is eenvoudig: koop gewoon een statief voor je Dremel. Dat had ik meteen moeten doen, alleen was er maar één probleem: ik heb helemaal geen Dremel. Ik heb de ziekenkasversie van een Dremel, en daar bestaat geen statief voor.

Wat je dan kan doen is gokken en hopen dat mijn goedkope machine ook past in het originele Dremelstatief uit de Gamma. Om een beetje meer zekerheid te hebben, nam ik eerst wat foto's op de GSM zodat ik kon vergelijken en inschatten of het zou passen als ik in de winkel stond. Maar mijn gevoel zei: ga ervoor.
En dat bleek de goeie keuze! Het komt door deze zeskantige koppeling die onderaan het statief hangt. Daar past dus een Dremel in, maar ook een fake Dremel blijkt nu.


Het resultaat is prima! Ik kan nu niet alleen gaatjes boren, ook frezen en snijden kan heel vlot omdat je de standaard kan draaien. Dat het statief nu twee keer duurder is dan mijn fake Dremel, dat neem ik er dan graag bij ;)


Standaard voor boren van gaatjes


Kantelen om printjes op maat te zagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten