zondag 31 januari 2016

Wanneer is een Dexcom sensor 'op' ?

Het is voor mij lang een groot vraagteken geweest. Ik gebruik nu bijna vijf jaar glucosesensoren, waarvan de laatste drie jaar die van Dexcom. Ik stapte over van de Medtronic Enlite sensoren omdat die duurder waren. Niet dat de prijs per stuk hoger was, maar ik kon de sensor nooit 'verlengen' zoals Dexcommers dat doen. In principe lukte dat wel, maar ik kon nooit meer dan één of twee dagen winnen.

Ondertussen haal ik vaak meer dan een maand uit één Dexcom sensor. Dat ging niet vanzelf, want de eerste periode was ik soms teleurgesteld als ie het geen twee weken volhield. Ik had namelijk een berekening gemaakt hoe lang een Dexcom moest mee gaan om goedkoper uit te komen, en dat was iets minder dan twee weken per sensor.

Alleen is er dan een probleem. Wanneer weet je of een sensor echt 'dood' is. Ik had snel gemerkt dat dat niet zo heel duidelijk is, want soms doen sensoren nu eenmaal vreemd.

Een tijd lang beschouwde ik dit fenomeen als het einde van de sensor. er komen drie vraagtekens en er zijn onverklaarbare dalingen, waarvan ik meteen weet dat mijn lichaam zoiets nooit doet. Toen ik deze foto nam, had de sensor 39 dagen op de teller. Hij kon dus zeker op zijn einde zitten.

Maar was dat ook zo? Ik hoorde ooit dat op het einde van een sensor alle waarden wat dichter bij elkaar gaan liggen. Stijgingen en dalingen zijn minder uitgesproken, alles vlakt uit na een tijd. Dat is dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat je hier ziet. Er zijn net flinke stijgingen en dalingen, hoewel ze allemaal compleet fout zijn. Maar hoe zou ie dat kunnen doen als de sensor 'op' is? Er zit een actieve stof op de punt van de sensor die opgebruikt wordt, geeft deze grafiek nu niet aan dat die stof nog zijn werk doet?

Ik besliste dus om te wachten. Ik weet inmiddels dat deze grafiek vaak aangeeft dat er iets echt fout zit met de sensor zelf. Ik zie het soms als ik een keer in bad ben geweest, en wat lang bleef zitten. Ik denk dan dat de klever misschien loskomt of dat er op de een of andere manier toch water tot aan de punt is geraakt. Maar in dit geval wist ik wel dat er iets anders kon zijn.

Normaal plaats ik een sensor met extra Skin Tac lijm op de klever. Die gaat een week of 2-3 mee, en dan moet ik hem overplakken met Opsite klevers (of Tegaderm, van die doorschijnende 'tweede huid'). Dat had ik hier nog niet gedaan na 39 dagen, gewoon omdat de sensor altijd stabiel was gebleven en de klever nog redelijk vast hing. Ik heb dan ook alsnog een Opsite klever aangebracht en een tijd afgewacht.

En ja hoor, alles is goedgekomen. Dit is een grafiek van een week later:Uiteindelijk heeft ie het 49 dagen uitgehouden, dus tien dagen langer dan het fenomeen op de eerste foto. Ik kreeg dan vreemde waarden die vlak bleven. Dat is in dit geval mijn signaal geweest om de sensor te vervangen.

Je moet natuurlijk zelf beslissen of je dit wil doen, want 39 dagen was natuurlijk al ruim voldoende voor één sensor. Maar het probleem is dat ik soms na een week of twee hetzelfde zie als ik onvoorzichtig ben met de insteekplaats. Ik vond het dus nu ook de moeite om de gok te wagen. Je bent uiteindelijk maar één dag kwijt om er nog tien te winnen.

En het werpt vruchten af. Van de twee laatste dozen heb ik één sensor te gaan sinds 1 juli. Dat komt neer op een verbruik van 7 sensoren op 7 maanden. In plaats van één week (zoals de leverancier belooft) gaan ze dus bij mij gemiddeld één maand mee. Da's niet slecht !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten