vrijdag 5 augustus 2011

Strafblad

Gisteren was ik bij de dienst bevolking. Ik had een uittreksel uit het strafregister nodig, vroeger noemde men dat een bewijs van goed gedrag en zeden. Je strafblad dus. Dat is een formaliteitje van 2,50€.

Blijkt dus dat het mijne niet onbeschreven is. Foei, stoute Jan! Onder veroordelingen bij de politierechtbank staan 2 items. Eén van 30€ en één van 75€. Het is een smet op het blazoen van deze brave burger.

Nu ja, in feite is het wel een beetje mijn eigen schuld. Een beetje veel... Enkele jaren geleden, toen ik mijn kantoor nog in Hoboken had, stond mijn wagen aan de vereerde kant van de weg. In de Oudestraat geldt de regeling beurtelings parkeren en ik was vergeten om mijn wagen te verplaatsen op de eerste dag van de maand.

Het autootje stond dus vreselijk in de weg, want het is zo al geen brede straat. Een politieteam belde aan en vroeg of ik de eigenaar was van de Peugeot 206. Oeps... Dus: een boete voor fout parkeren. De meneer tikte mijn nummerplaat in in zijn draagbaar toestelletje en dat ding werd heel erg boos.

Mijn auto was in orde met de nodige onderhoudsbeurten. Maar de autokeuring had ik al een hele tijd geleden vergeten. Een andere arm der wet had me daar reeds op gewezen. Ik moest dat toen zo snel mogelijk in orde brengen. Tot die tijd mocht ik enkel rijden in de driehoek die gevormd wordt tussen mijn woonplaats, mijn garage en de autokeuring. Echt, zo staat het in de wet. Moest ik dan de kaart van Antwerpen erbij nemen en het driehoekje tekenen met een roze marker? En dan binnen de lijntjes rijden als een botsautootje?

Nee, dat was er dus nooit van gekomen. En nu hadden ze me weer te strikken. Een tweede probleempje was mijn nummerplaat. De voorste en de achterste waren niet dezelfde. Ik had een tijdje met een andere wagen gereden en daarna opnieuw de deze. Ook een nieuwe inschrijving gedaan, dus een nieuwe plaat. Alleen die voorste, die moet je zelf nog laten bijmaken. Oeps...

Het politieteam bestond uit 2 agenten. De jongedame zei dat dat toch wel gevaarlijk was. Stel, meneer, dat u in een auto-ongeluk betrokken raakt, en de achterkant van uw wagen is volledig vernield, en we kunnen dus de nummerplaat niet meer lezen, en stel dat u dan bewusteloos bent, en we typen dan uw voorste nummerplaat in, dan dan dan... weten we dus niet wie u bent hé. Huh? Ik was een beetje in de war en zei: denkt u niet dat ik dan andere zorgen heb?

De dame moest streng blijven en niet uit haar rol vallen maar dat viel haar zwaar. Een kleine glimlach verscheen op haar mond, maar ze moest het onderdrukken. Haar collega was veel strenger en wees me erop dat ik niet zo lichtzinning mocht omspringen met de wet.

Nu ja, omdat het dus de tweede keer dezelfde inbreuk was, moest ik voor de politierechter verschijnen. En dat wordt netjes genoteerd in het uittreksel van mijn strafregister.

Helaas heb ik op het gebied van de verkeerswet niet dezelfde discipline als met mijn diabetes...

6 opmerkingen:

 1. hahahaha Jan toch! Het doet toch wel vies zeker, voor de politierechter verschijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik MOEST verschijnen maar ben niet geweest. Een probleem met gezag zeker. Vast een trauma uit mijn jeugd. En gewoon ne sissy natuurlijk... In het vonnis stond dat de rechter dat niet had geappreciëerd en daarom was de boete nog wat hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. das stoer zulle! en nu zal je nog extra moeten opletten, veronderstel ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja het staat er nu zwart op wit hé. Ik zal braaf zijn :-) Nu ben ik trouwens met alles in orde. Dat peugeoke rijdt ergens rond in Bulgarije en ik rijd met een brave familiewagen. Gekeurd en al !

  BeantwoordenVerwijderen