donderdag 4 augustus 2011

Jangayox

Voor wie het dus niet door moest hebben: hierboven staat
Ik hou van: Werner, Azerty & Querty, gadgets, Agora Software, Geox.
In omgekeerde volgorde: Geox ademt, Agora Software is mijn éénmansbedrijfje, gadgets... beginnen vaak met 'I' en Steve Jobs heeft ze verzonnen, Azerty & Querty zijn dus niet de toetsenborden, maar mijn 2 katten. En 'Werner' is de naam van mijn vriend.

Ik ben dus 'proud to be gay'. En dat is ook echt zo. Iemand heeft me ooit gevraagd of ik niet graag anders zou zijn. Ik zei natuurlijk spontaan: neen! Maar ik vond dat zo'n gekke vraag dat het me wel bezighield. Mijn 'neen' is dan ook duidelijk: vraag eens aan een hetero man of hij graag homo zou zijn. Wat gaat hij zeggen? Iedere hetero die dit leest zal aanvoelen dat dat voor hem gewoon echt fout is. Waarom zou hij nu homo willen zijn? Wel andersom is dat gevoel net even sterk.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat het praktischer was geweest. Moest ik niet vanaf mijn 12de jaar verliefd zijn geworden op mijn vriendjes op school... En dat was natuurlijk nooit wederzijds. Ze vonden de meisjesschool erg spannend, maar ik had spanning genoeg in onze jongensschool. Het was zeker niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook.

Toen ik op mijn 28ste pas uit de kast kwam, schrok iedereen zich een aap. Behalve mijn grootvader. Die zei heel nuchter: ja, ik dacht het wel. Nooit een lief gehad en al 28? Dat kan gewoon niet. Hij zal wel voor de mannen zijn. Ik had wel als 'nadeel' dat ik het blijkbaar niet uitstraal, en daarom schrikt men vaak.

Ik heb ooit aan de kassa van de Delhaize op de vraag 'spaar jij ook smurfen?' geantwoord met 'neen, mijn vriend en ik spelen daar niet meer mee'. De jongen schrok zich dood en kwam niet meer uit zijn woorden. Ik kende hem wel een beetje en uiteindelijk lachte hij wel. Ik was vaste klant en hij was duidelijk 'van de familie'. En zijn kassa had natuurlijk mijn voorkeur ;-)

De jongen aan de kassa straalde het dus uit. Maar iemand moet het ook opvangen. In het jargon noemen wij dat 'gaydar' (van gay-radar). En ik geloof er erg in. Ik ben te nuchter om er iets bovennatuurlijks in te zien, maar ik geloof dat ik een sterk gevoel heb voor wie het nu wel is, en wie niet. Soms hebben mensen mijn mening wel eens gevraagd en ik zit er niet vaak naast. En als de man in kwestie getrouwd blijkt te zijn en kinderen heeft, zeg ik steevast: jawel, ik heb wél gelijk! Hij weet het alleen zélf nog niet.

3 opmerkingen:

 1. Mooi gezegd Jan! En ik hou wel van je schrijfstijl :-)

  Wanneer je zegt: "jawel, ik heb wél gelijk! hij weet het alleen zélf nog niet!" dan klinkt dat heel bekend. Maar al te vaak kom ik jongens/mannen tegen die getrouwd zijn, of een vriendin hebben of single zijn, waarvan ik denk: "van de familie" zoals jij dat zo mooi zegt. Maar die het jammer genoeg niet kunnen toegeven tegenover zichzelf of HUN familie :-( Misschien schrik voor de reacties of schrik om zichzelf tegen te komen? Ik ben alvast blij voor jou dat jij die rust van de openbaarheid wel gevonden hebt. En eigenlijk is het toch wel straf dat gays zichzelf altijd zo moeten verdedigen, net alsof ze iets verkeerd doen. Iemand graag zien zou niet mogen gebonden zijn aan geslacht, als je begrijpt wat ik bedoel.
  Ik heb er ook eens over geblogd, over de "gaydar"... http://cathyvdm.blogspot.com/2010/05/gaydar.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi wat je blogt, Bittersweet. Heel herkenbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga er één dezer toch ook eens een blog aan wijden, toevallig heb ik er gisteren een hele discussie over gehad met mijn man ... Niet over het 'homoschap', wel over de openheid daarrond.

  Ik vind het alvast super dat jij er gewoon open en bloot voor uitkomt! Het is dan ook niets om je voor te schamen en vandaag de dag is het toch ook lang niet meer onbekend of een uitzondering.

  En die 'gay-dar' ... ook hetero's kunnen die hebben. Misses Bittersweet is er erg goed in, en ik zit er toch ook heel vaak pal op. Mss niet bij de eerste oogopslag, maar het duurt meestal toch niet al te lang ;-).

  BeantwoordenVerwijderen