zondag 25 september 2011

Eletricien

Vandaag ben ik even electricien. Gisteren was ik dat ook. De keuken wordt weldra geplaatst en de nodige stopcontacten en lichtschakelaars dienen voorzien te worden. That's my job.

Electricien had ik nog kunnen worden. Ik ben het zelfs geweest! Officieus hè... toen ik "studeerde". Ik had mijn studie industrieel ingenieur moeten beëindigen na het derde jaar. Niet na 3 jaar, maar na het derde academiejaar in de studierichting. Daar had ik helaas al vijf jaar over gedaan. Maar mijn tweede zittijd in het bisjaar was weer onvoldoende en dus moest ik stoppen. Te veel gefeest !

Om dan toch nog een diplmoma te hebben, ben ik gestart met de richting industriële informatica in avondlessen. Officiëel ben je dan werkzoekend, want overdag doe je dus niets. Ik moest me dan ook af en toe aanmelden bij de VDAB, want ik moest solliciteren of bijscholen. Maar omdat ik al avondles volgde, telde die mee en liet men mij wijselijk met rust.

Want overdag was ik dus electricien. Sssst... niet zeggen hé. Werkloos, remember? Ik renoveerde studentenkamers en alles wat er mee verband hield. Dat ging soms redelijk ver. Ik heb eens een broodjeszaak ingericht, dat was een uitdaging omdat alles er zwaarder is. Niet alleen electrisch gezien maar qua kilo's natuurlijk ook. Daar waren dus mottig veel wettelijke bepalingen die je moest volgen om de installatie te laten goedkeuren. Begrijpelijk wel, als je de veiligheid moet garanderen... Daar heb ik dus voor moeten studeren, want ik heb dat nooit geleerd. Maar het werd goedgekeurd! Ik was er door!

In de gang van mijn studentenkot was er een tijdschakelaar geplaatst die na zo veel seconden het licht uitschakelde. Ne minuterie heet dat volgens mijn toenmalige kotbaas. Maar die begaf het altijd. Ik met mijn grote mond gezegd dat ik dat beter zelf kon maken. Zijn toestel werkte mechanisch, en ik zou dat wel eens electronisch in mekaar steken! Wel, ik heb dat gedaan. Vorig jaar zag ik mijn kotbaas terug, en wat blijkt? Het werkt nog altijd! Bijna 20 jaar later. Ik met mijn grote mond... had gelijk :-)

Maar dat deed ik gewoon heel graag. Mijn drinkebroeder was jarig en ik wou een origineel cadeau geven. Het was onze Hoegaardenperiode. Ik had een flesje Hoegaarden met een glassnijder opengesneden en er een hoop electronica in gestopt. En een batterij. Als je aan de kroonkurk draaide, verschenen de letters "Space Pat" in een mini lichtkrant in het flesje. Hij moest er erg om lachen. Vooral om het feit dat ik zo veel tijd had verspild om het te maken. Ga naar de les in plaats van zo te prutsen! Ach ja... een hobby hè.

En toch ben ik informaticus geworden. Het had net zo goed richting electronica kunnen gaan. Of electricien dus. En vandaag dus ook eventjes weer. Voilà, eerst een ontbijt, een mindfulness oefening en ik ben geconcentreerd om te gaan "elektrieken" !

4 opmerkingen:

 1. je blijft verwonderen...
  Op mijn kot hadden we ook zo'n minuterie. Het was altijd rennen voor het licht weer uitging, want op de tussenverdiepingen had je geen knopje. Hier in huis zou dat ook nog van pas kunnen komen, daar de meiden nogal eens vergeten de lichten uit te doen als ze van hun kamers komen.

  Have fun! Het klinkt als een uitdaging voor mij, maar een piece of cake voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu ga ik een stapje verder. In ons nieuw appartement heb ik 5 beweginssensors in de gang geplaatst. Telkens een ander deel van de gang wordt licht. Samen met de spots schakelen verborgen luidsprekers aan en je hoort rustige muzak. Zoals in de lift van een hotel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow!!! Straks moet je er een nieuw bedrijfje bijnemen? Toen ik nog op kot zat, hadden we ook zo'n minuterie. Op de tussenverdiepingen had je echter geen knop, dus was het razendsnel zijn om beneden/boven te geraken voor het licht uitging...
  In Florida zag ik een tof systeem in de supermarkten. De diepvriezers lichten pas op als er iemand nadert. Daarna doven de lichten weer. :-)
  Hier thuis zouden we ook wel jouw systeem kunnen gebruiken. De kinderen vergeten graag het licht uit te doen als ze van de 3e verdieping komen, tot grote ergernis van de papa..
  Muziek samen met spots... something to think about.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als wij ooit nog eens iets van elektriciteit nodig hebben, ga ik je weten te vinden ... Je bent echt niet te geloven!

  BeantwoordenVerwijderen