zaterdag 24 september 2011

Kempenzoon

Ik ben dus een inwijkeling in de stad. Een kempenzoon. Correctie: een noorderkempenzoon! Mijn ventje komt uit de zuiderkempen en we kwamen elkaar tegen in de stad. Voor een buitenstaander zijn we allemaal kempenaars met hetzelfde platte taaltje. Maar hoewel we elkaar al 12 jaar kennen, toch gebeurt het nog vaak dat ik nieuwe woorden of uitdrukkingen bijleer. Vaak zijn ze niet geschikt voor publicatie. Maar vanavond hoorde ik toch weer een paar leuke variantjes van mijn eigen dialect.

Wellicht is het woordje "aardbei" één van de meest verbasterde woorden in de Vlaamse dialecten. De zuikerkempense variant "jerbees" komt wel vaker voor. Maar onze "erbizzem" of het meervoud "erbizzmen", daar moet mijn ventje altijd heel erg om lachen. Zo heet dat nochtans op de veiling in Hoogstraten !

In "Vlaanderen boven" zingt Raymond nog dat een pik een houweel is, maar voor ons is dat altijd een snoepje geweest. In de stad heet dat een "bolleke". Niet het bier, maar dus wel een snoepje. Awel ja, ne pik dus hé ;-)

Vanavond waren we in leuk gezelschap. De gastvrouw kwam ook uit de noorderkempen, en een andere gast uit de zuiderkempen. Toevallig uit het dorp naast het geboortedorp van mijn ventje, en toevallig ook gay. Hij had het leukste woordje van de avond: pietenpap. Je moet het googelen, het is onschuldig :-)

1 opmerking:

  1. Heerlijk, die dialecten. Was laatst in Wijnegem Shoppingcenter en hoorde daar ook een nieuw woordje, maar ben het al kwijt :-(
    Pietenpap? Ieuw.. geen idee welke naam het hier heeft, maar het lijkt me niet als iets waar ik mijn tanden wil in zetten. Ouch..

    BeantwoordenVerwijderen