vrijdag 23 september 2011

HbA1c

Dat is Chinees voor bloedsuiker. Maar dan op een langere termijn. De HbA1c waarde geeft aan hoe hoog je bloedsuiker de afgelopen maanden is geweest. Bij iemand die geen diabetes heeft, zal dit getalletje zo tussen de 4 en de 6% zitten. Dokters wijzen diabetici met het vingertje als ze boven 6,5% zitten.

Elke 3 maanden wordt mijn bloed getest in het ziekenhuis om dit getalletje in het oog te houden. Het is dan ook telkens in spanning afwachten hoe hoog het nu weer staat. Examenstress!

Gisteren was het weer zo ver. Ik ben bij mijn endocrinoloog geweest en men heeft bloed afgenomen. Vandaag in spanning de mailbox in 't oog gehouden, en ik kreeg een verlossend antwoord: 5,4%. Dat is dus heel goed. Ne kus van de meester en een bank vooruit.

Maar dit keer was het net een beetje anders. Ik heb sinds begin augustus die insulinepomp, en ik was toch wel benieuwd of het iets aan de waarde zou veranderen. Dat is alvast gelukt, want voor de pomp was het 5,6% (hoger=slechter). Geen groot verschil, maar de reden om die pomp te vragen was ook niet om dat getal te verbeteren.

Ik was met die oude waarden al heel tevreden. Ik wou gewoon meer vrijheid, meer controle en ik wou me fitter voelen. Dat is allemaal gelukt, en het getalletje zegt daar niets over. Maar als het getalletje nu zou gestegen zijn, zou ik een probleem hebben. Meestal gaan de mensen net aan de pomp omdat ze de bloedsuiker niet goed geregeld krijgen, maar ik dus niet. Als natuurlijk zou blijken dat ik met de pomp slechtere waarden haal (dat kan bijna niet hoor), dan moest ik wel bijsturen.

Voor de rest was de consultatie met mijn endo (zo noem ik hem, hij zegt: Jan, ik zeg: endo) heel goed. Uit de massa data die mijn pomp op de website zet (en die de endo dus kan raadplegen) zocht hij aandachtspuntjes. Die waren er niet. Of ik op 4 september iets raar had gegeten kon ik antwoorden: neen. De logfile in mijn iPhone zou het weten, en die zei niks. Verder geen rariteiten. Wel 1 hypootje vorige zondag, na de geocache. Maar als ik hem kan verklaren is alles OK. En dat kon ik want mijn iPhone wist het nog. Het blijft toch wel een beetje een mondeling examen.

Dan maar op de weegschaal. Ja, zegt ie... als je nu eens was bijgekomen. Ik vraag waarom. Ah, dan had ik toch op z'n minst één punt van kritiek kunnen geven, lacht hij. Nu was er 700gr af. En dat was nog inclusief Geox, die moesten eigenlijk nog uit.

Bon, we zijn nu weer gerust voor drie maanden. Ik ben blij dat het overschakelen naar de pomp zo vlot is verlopen en blij met mijn Chinees getal. Ik heb me voorgenomen om als streefdoel onder de 6% te blijven. Niet heiliger zijn dan de paus. Als je dokter vraagt om onder de 6,5% te blijven lijkt me dat een goed idee.

4 opmerkingen:

 1. strenge endo heb je. Bij mij vroegen ze altijd onder de 8%. Ik heb mezelf dan voorgenomen om onder de 7% te geraken. Moet ik nu bijstellen en streven naar een waarde onder de 6%? Misschien wel.... stress...
  Proficiat Jan! Je doet het toch maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, het team zegt dat onder de 6,5 er helemaal geen risico meer is op lange termijn complicaties. Vroeger zeiden ze 7%. Maar ze zeggen ook dat de meeste patiënten dat niet halen en dat is niet erg. Hoe lager hoe beter zeker...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat, hoor. Ik heb nu een gelijkaardig HbA1C, en toch doe ik het veel minder goed. Ik heb namelijk heel veel hypo's en helaas ook vrij veel pieken. Bij jou is het allemaal zo stabiel! Proficat.

  Ik ben in ieder geval nog nooit een endo tegengekomen die wilde dat je onder de 6,5 zat. Misschien als je er al zít, omdat ze dan weten dat het wel mogelijk is voor jou? Vroeger was elke daling ok, en vonden ze rond de zeven prima. Het is maar met mijn zwangerschapswens dat ze inderdaad onder de 6,5 vragen.
  En over gewicht zagen ze ook niet, hihi. Ook al ben ik bijna elke keer bijgekomen .....

  Maar zo lang het voor jou allemaal prima loopt zo, is dat goed, hé. En het is formidabel dat de pomp je toch gebracht heeft waar je op hoopte. Supergoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch wel raar hé, Upje. We gaan toch naar 't zelfde ziekenhuis? Het zal inderdaad wel een verhaal zijn van motivatie, afhankelijk van hoe je al staat. Toen ik eerst werd opgenomen, stond ik 11,5. Toen werd daar ook niet over gesproken. Het moest gewoon zakken...

  BeantwoordenVerwijderen