woensdag 20 maart 2013

Geocache codeslot

Ik had een ideetje voor een geocache. Niet die ik van plan ben te leggen (te hangen ;-) ) want daar zit vertraging op wegens het Chinese nieuwjaar. Maar een ander ideetje, iets voor een multicache.
ook op Mancave
Stel dat je een multicache zou leggen. Je zou bijvoorbeeld acht waypoints kunnen maken en een stash. Voor wie niet mee is, ga naar geocaching.com ;-) (in 't kort: multicache = geocache met tussenstadia , waypoint = zo'n tussenstadium, stash = de finale schat). Klassiek is dat je bij elk waypoint de coördinaten van het volgende vindt. Bij waypoint 8 vind je dan de coördinaten van de stash.

Stel dat je op waypoint 4 de coördinaten van de stash verraadt. Je doet het door per ongeluk ergens een papiertje achter te laten bij het waypoint, of door nonchalant de gouden tip ergens in te krassen. Het moet genoeg opvallen om degene die eraan komt te doen geloven dat hij de coördinaten van de schat al gevonden heeft.

De geocacher zou naar de schat gaan en hij zou een kist vinden die hij kan openen. Alles zit erin, dus wat goodies, wat rommel en een logboekje. Alleen, het logboekje zit vast in een container. Om de container te openen heb je de coördinaten van waypoint 8 nodig. Geniaal, niet? Hij zou dus de schat vinden, maar hij is waardeloos. Hij kan de schat niet loggen en dan is het alsof hij hem nooit gelopen heeft.

Uiteraard dacht ik aan elektronica en mechanica om de container te maken. Hij zou op een toetsenbordje de coördinaten intikken en dat zou een deurtje openen en een potje van glucosetrips ligt plots voor het rapen. Dan kan ie loggen en de opdracht is volbracht.


Dit is het prototype dat ik heb gemaakt. Dit is nog niet bestand tegen vandalen, dus zo leg ik het zeker niet weg. Er zijn heel wat praktische vragen die open blijven, maar voor nu :

Het werkt !

9 opmerkingen:

 1. OMG!!! jij amuseert je echt te pletter hè. Schitterend gedaan Jan. Je zou op slag goesting krijgen om weer te gaan cachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend !! Ik kan niet wachten op deze Multi ....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend inderdaad, maar... Hoe zit het met de voeding? 9V zie ik, hoe vaak op en neer? Temperatuur? Noem maar op, uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Richard: temperatuur is geen probleem, de servo's zijn slechts seconden actief. 9V was enkel om te testen. Ik voorzie een voeding van 6 x AA oplaadbaar, in rust verbruikt het 50mA, met servo's 300mA. Ik kom in theorie op ongeveer 100 logpogingen van 10 minuten voor één batterijsetje. Dat is in het beste geval enkele maanden, dus dat is zeker te doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt leuk! Complimenten!
  Dit ga ik echt bij een cache gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Jan, is de cache al gereleased? zou hem graag bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen