woensdag 26 oktober 2011

Lady

Zo noemde ze zich. Lady. Maar ze was het allesbehalve.

Ik was lid van het Atkinsforum in Nederland. Zelf beheerde ik het kleine broertje in België. Op het Nederlandse discussieforum kwam er een dame die zich aanmeldde als "lady". Verder geen gegevens, geen foto, alleen de nickname.

Ze discussiëerde mee, we praatten er veel over de rare lowcarb leefwijze waar we allemaal toch wel een beetje fan van waren. Lady ook, ze had alleen een beetje een eigenaardige manier van "praten" op het forum. Ze was vaak geïrriteerd en voelde zich snel aangevallen. Niet dat iemand iets fout zei of deed, er zijn nu eenmaal veel verschillende mensen aanwezig op zo'n forum. Alle mensen zijn anders, zowel in het echte leven als in cyberspace.

Na een tijdje, enkele weken, een maand, verschijnt er plots een bericht van lady op het forum. Het bericht stuurde een ware schokgolf door de hele gemeenschap. Haar beste vriendin was overleden nadat ze een aantal weken eerder met het Atkinsdieet was begonnen. De vriendin zou een torenhoge cholesterolwaarde gehad hebben en wellicht kwam dat door het dieet. Iedereen was er kapot van, lady kreeg veel medeleven met het verlies van haar vriendin, maar we vroegen ons toch allemaal af wat er nu gebeurd was. We hadden een topic in het forum waar we onze cholesterol bijhielden, en bij de meeste leden daalde die toch lichtjes. Dat was op zich wel controversieel omdat we toch veel vet aten, maar bij mij was het toch ook zo. Niet spectaculair, maar wel een lichte daling.

Er gingen al snel twijfels rijzen in de vaste kern van het forum. Ik wisselde persoonlijke berichtjes uit met de moderator en we besloten om hier toch iets mee te doen. Want inmiddels had het mij ook een slapeloze nacht bezorgd. Stel dat het waar was? Ik had een website en een forum gemaakt omdat ik er zo in geloofde, en zo zou alles in duigen vallen.

We gingen op onderzoek. Het probleem was dat we niks van haar wisten, behalve een hotmail adres en wat beperkte persoonlijke dingen die ze verteld had op het forum. Ze was geïnteresseerd in japanse siervissen. Ik zocht een forum over dat onderwerp, en vond daar via het zoekwoordje "Atkins" iemand die dus het Atkinsdieet volgde. Haar schrijstijl en manier van reageren kwamen overeen, maar ze noemde zich anders en het e-mailadres was anders. Er stond in het profiel wel een echte naam en adres.

Maar dat kon ik nooit linken aan die lady op het Atkinsforum. Ik heb me aangemeld op dat forum, een profielfoto van een vis erbij gezet en een beetje meegepraat in de "kletsrubriek". Het truukje was nu dat die profielfoto van die vis op mijn server stond. Iedereen die een pagina op het forum opende, ging dus ook die profielfoto ophalen op mijn server. Zo kon ik de IP-adressen zien van de mensen die op een bepaald ogenblik een pagina openden. Ik kon dus ook zien dat die dame online kwam, en welke pagina ze las, dat zie je gewoon in het forum. Maar ik zag op hetzelfde moment haar IP-adres binnenkomen omdat ze samen met de pagina uit de kletsrubriek die profielfoto van die vis ophaalde van mijn server.

Even later kwam lady online op het Atkinsforum, en ze opende een pagina waar mijn profielfoto op stond. Niet die vis, natuurlijk, maar mijn echte foto. Die stond ook op mijn server. En ja hoor, hetzelfde IP adres verscheen in de logfile. Betrapt!

Wat hadden we hiermee gewonnen? De dame op het forum van de vissen was wel degelijk lady. Ze stond er op met naam en toenaam, en haar echte e-mailadres. Een beetje Google zoekwerk door een Nederlandse forummer bezorgde hem haar telefoonnummer. Hij belde haar op. Er nam een man op. Op de vraag of lady (maar dan haar echte voornaam) thuis was, antwoordde de man negatief. Op de vraag of ze onlangs een goede vriendin had verloren kwam na enige aarzeling een boos antwoord: het is niet waar hé! Is ze weer bezig !

Blijkbaar maakte lady er een gewoonte van om dit soort "grapjes" uit te halen. Ze was erg vereenzaamd en zocht aandacht. Haar ziekelijke drang naar medeleven was blijkbaar al eerder foutgelopen. En nu was ze dus betrapt.

2 opmerkingen:

  1. ships Jan.. dat is toch echt erover hè. Op het Nederlandse db-forum waren er ook zo'n dames. Hadden niets met Atkins te maken. Maar verzonnen ook ongelukken en sterfgevallen om aandacht te krijgen. Dat is gewoon te erg voor woorden hè. Wat goed dat jullie samengewerkt hebben om alles uit te vogelen (of moet ik "vissen" zeggen nu?). Maar het verpest wel veel hè..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er ook de nodige ervaring mee, zo'n mensen. En hoewel je enerzijds bijzonder kwaad bent (tenslotte heb je in den beginne toch écht met hen meegeleefd, er inderdaad slaap voor gelaten, ... ), voel ik ook zeker medelijden. Hoe diep moet je gezonken zijn om tot zulke leugens over te gaan? Je maakt me niet wijs dat je zoiets voor de lol doet, hé. Dat je daar 'blij' van wordt.
    Maar hun zoektocht naar wat aandacht kwetst wel veel mensen ...

    BeantwoordenVerwijderen